Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią

Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym.


Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią



Składniki farszu:

2 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
0,5 kg mięsa - mielonej karkówki
400 g pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka majeranku
2 duże garście świeżej siekanej bazylii
2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki
2 łyżeczki maggi
sól
pieprz

Pozostałe składniki (4 porcje):

kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g
około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g
1 kulka mozzarelli

Wykonanie:
  • Przygotowanie sosu:
  • Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty.
  • Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut.
  • Do mięsa dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Sos powinien być dość konkretnie doprawiony solą i pieprzem. Patelni nie przykrywamy, aby sok z pomidorów trochę odparował. 
  • Przygotowanie zapiekanki:
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 0,4 - 0,5 cm.
  • Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i bez obierania, kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.
  • Mozzarellę kroimy na cienkie plastry.
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu.
  • Warstwami układamy ziemniaki. Każdą warstwę lekko solimy. Mi wyszły 2 warstwy.
  • Na ziemniaki wykładamy 3/4 pozostałego sosu.
  • Warstwami układamy cukinię. Każdą warstwę solimy. Mi wyszły 2 warstwy.
  • Na cukiniach rozkładamy resztę sosu.
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni  i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu).  
  • Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna. 
  • Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki są miękkie, a mozzarella się ładnie zarumieni.
  • Smacznego :)

19 komentarzy:

  1. Sycąca zapiekanka. Dobra nawet na większy głód.
    Miałam nawet kiedyś coś podobnego zrobić, ale z piekarnikiem mam problemy.
    Danie mnie jednak zaciekawiło.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczna zapiekanka, podoba mi się też, że nie trzeba wcześniej gotować ziemniaków, co pozwala zaoszczędzić na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanki kojarzą mi się z jesienią :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam zapiekanki :) Pyszności Aguś przygotowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealny obiadek na jesienny dzień :D Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, aromatyczna i bardzo pożywna zapiekanka. Aż ślinka cieknie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesień to idealna pora na zapiekanki. Ty stworzyłaś fantastyczną. Doskonale dobrałaś składniki, zioła i przyprawy więc nie ma się co dziwić, że smaczna :)
    Pozdrawiam Cię Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To musiała być przepyszna zapiekanka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Sycąca i pyszna :) Idealna na dobry obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ słodziutko wygląda ta zapiekanka, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aguś wspaniała zapiekanka kochana. Bardzo lubimy takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...