Dzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym.
Składniki farszu:2 duże cebule
5 ząbków czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
0,5 kg mięsa - mielonej karkówki
400 g pomidorów
1/2 łyżeczki cukru
3 czubate łyżeczki suszonego oregano
1 czubata łyżeczka majeranku
2 duże garście świeżej siekanej bazylii
2 duże garście świeżej siekanej natki pietruszki
2 łyżeczki maggi
sól
pieprz
Pozostałe składniki (4 porcje):
kilka małych, młodych cukinii - łącznie 600 g
około 8 małych ziemniaków - łącznie 650 g
1 kulka mozzarelli
Wykonanie:
- Przygotowanie sosu:
- Cebulę solimy i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy go 2 minuty.
- Dodajemy mięso, całość mieszamy i dalej smażymy kolejne 5 minut.
- Do mięsa dodajemy sparzone, obrane i pokrojone pomidory oraz cukier, oregano, majeranek, bazylię, pietruszkę, maggi i pieprz. Dosalamy do smaku i podsmażamy około 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Sos powinien być dość konkretnie doprawiony solą i pieprzem. Patelni nie przykrywamy, aby sok z pomidorów trochę odparował.
- Przygotowanie zapiekanki:
- Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki o grubości około 0,4 - 0,5 cm.
- Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i bez obierania, kroimy na plasterki o grubości około 0,5 cm.
- Mozzarellę kroimy na cienkie plastry.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu.
- Warstwami układamy ziemniaki. Każdą warstwę lekko solimy. Mi wyszły 2 warstwy.
- Na ziemniaki wykładamy 3/4 pozostałego sosu.
- Warstwami układamy cukinię. Każdą warstwę solimy. Mi wyszły 2 warstwy.
- Na cukiniach rozkładamy resztę sosu.
- Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika. Zapiekanki nie przykrywamy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni i od momentu osiągnięcia tej temperatury zapiekankę pieczemy 40 minut (grzanie od dołu).
- Po tym czasie na zapiekance rozkładamy pokrojoną w cienkie plastry mozzarellę i ponownie zapiekamy. Tym razem przez 20 minut, na grzałkach: dolna + górna.
- Zapiekanka jest gotowa, gdy ziemniaki są miękkie, a mozzarella się ładnie zarumieni.
- Smacznego :)
Sycąca zapiekanka. Dobra nawet na większy głód.
OdpowiedzUsuńMiałam nawet kiedyś coś podobnego zrobić, ale z piekarnikiem mam problemy.
Danie mnie jednak zaciekawiło.
Pozdrawiam serdecznie :)
Pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetyczna zapiekanka, podoba mi się też, że nie trzeba wcześniej gotować ziemniaków, co pozwala zaoszczędzić na czasie :)
OdpowiedzUsuńI mamy mniej pracy :)
UsuńZapiekanki kojarzą mi się z jesienią :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna sycąca propozycja :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki :) Pyszności Aguś przygotowałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńIdealny obiadek na jesienny dzień :D Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńMusiała smakować znakomicie :)
OdpowiedzUsuńPyszna, aromatyczna i bardzo pożywna zapiekanka. Aż ślinka cieknie :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJesień to idealna pora na zapiekanki. Ty stworzyłaś fantastyczną. Doskonale dobrałaś składniki, zioła i przyprawy więc nie ma się co dziwić, że smaczna :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię Agnieszko :)
Świetny pomysł na obiad!
OdpowiedzUsuńTo musiała być przepyszna zapiekanka :D
OdpowiedzUsuńsmakowita zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńSycąca i pyszna :) Idealna na dobry obiad :)
OdpowiedzUsuńAleż słodziutko wygląda ta zapiekanka, uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńAguś wspaniała zapiekanka kochana. Bardzo lubimy takie pyszności :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko :)
Usuń