Składniki:
6 pałek z kurczaka
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka oregano
pieprz
sól
-----------------------------------
5 większych marchewek (około 600 g)
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-----------------------------------
2 średnie cebule
oliwa
sól
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy i pieprzymy.
- Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą: paprykę słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw.
- Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Po tym czasie przygotowujemy warzywa.
- Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy.
- Cebulę obieramy, kroimy na plastry, smarujemy oliwą i solimy.
- Na blaszce rozkładamy cebulę i marchewkę. Na nich kładziemy mięso.
- Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 80 - 90 minut. Folię zdejmujemy dopiero 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
- Pałki z marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 70- 80 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut.
- Gdy marchewka i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
- Smacznego :)
Z chęcią bym zjadła taką pałeczkę.
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKojarzy mi się z niedzielnym obiadem :)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że w smaku są przepyszne.
OdpowiedzUsuńNaprawdę świetna propozycja.
Zdecydowanie - do przetestowania przepis :)
Pozdrawiam ciepło :)
Zachęcam :)
UsuńAguś bardzo fajne danie :-) zrobię na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego Marzenko :)
UsuńO tak! Takie pyszności zawsze i wszędzie! :D Całość prezentuje się niezwykle smakowicie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne jedzonko Agnieszko. Trudno się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Krysiu :)
UsuńMega smacznie Aguś :) Bardzo lubię takie dania :)
OdpowiedzUsuńTa chrupiąca skórka, pycha!!!
OdpowiedzUsuńSame pyszności obiadowe :D
OdpowiedzUsuńNajlepsze☺☺
OdpowiedzUsuńJak to pysznie wygląda! Super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis :) Już wiem, co jutro przyrządze na obiadzik :P
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie samorobiące się pyszne obiadki :D
OdpowiedzUsuńMniam.. pyszności ;)
OdpowiedzUsuńpysznie przygotowany kurczaczek :)
OdpowiedzUsuńKurczaki taki, że palce lizać! :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, moje smaki :)
OdpowiedzUsuńObiad idealny - z przyjemnością skuszę się na taki w przyszłym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńJutro będę to robić. Mniam.
OdpowiedzUsuń