Pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą

Proste do wykonania, pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą.

Pałki z kurczaka, pieczone z marchewką i cebulą

Składniki:

6 pałek z kurczaka 
2 łyżki oliwy
1 czubata łyżeczka papryki słodkiej
1/3 płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka oregano
pieprz
sól
-----------------------------------
5 większych marchewek (około 600 g)
3 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 płaskiej łyżeczki soli
-----------------------------------
2 średnie cebule
oliwa
sól

Wykonanie:
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
  • Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do miski. Dolewamy oliwę i całość mieszamy, aby oliwa dokładnie pokryła mięso. Następnie każdą pałkę (ze wszystkich stron) solimy i pieprzymy.
  • Pozostałe przyprawy mieszamy ze sobą: paprykę słodką, paprykę ostrą i oregano. Pałki równomiernie posypujemy mieszanką przypraw. 
  • Miskę z pałkami przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny. 
  • Po tym czasie przygotowujemy warzywa.
  • Marchewkę obieramy, kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do miski. Dolewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, sól i całość bardzo dokładnie mieszamy. 
  • Cebulę obieramy, kroimy na plastry, smarujemy oliwą i solimy.
  • Na blaszce rozkładamy cebulę i marchewkę. Na nich kładziemy mięso.
  • Blachę przykrywamy folią aluminiową (pamiętając, że matowa strona folii ma być na zewnątrz) i wkładamy do nagrzanego piekarnika, na około 80 - 90 minut. Folię zdejmujemy dopiero 20 minut przed końcem pieczenia. Dzięki temu mięso i warzywa się zarumienią.
  • Pałki z marchewką piekę w piekarniku elektrycznym w następujący sposób: 70- 80 minut pod przykryciem i w 175 stopniach ( grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem). Następnie zdejmuję folię, zwiększam temperaturę do 200 stopni  i piekę jeszcze około 20 minut.
  • Gdy marchewka i mięso są miękkie oraz apetycznie zrumienione, danie jest gotowe. Sprawdźcie to, zanim wyjmiecie naczynie z piekarnika. Każdy piekarnik piecze troszkę inaczej. Na czas pieczenia wpływa również rodzaj naczynia, w którym pieczecie.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Z chęcią bym zjadła taką pałeczkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kojarzy mi się z niedzielnym obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wydaje mi się, że w smaku są przepyszne.
    Naprawdę świetna propozycja.
    Zdecydowanie - do przetestowania przepis :)
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aguś bardzo fajne danie :-) zrobię na obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Takie pyszności zawsze i wszędzie! :D Całość prezentuje się niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne jedzonko Agnieszko. Trudno się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mega smacznie Aguś :) Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak to pysznie wygląda! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis :) Już wiem, co jutro przyrządze na obiadzik :P

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie samorobiące się pyszne obiadki :D

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie przygotowany kurczaczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Obiad idealny - z przyjemnością skuszę się na taki w przyszłym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro będę to robić. Mniam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...