Cukinia podsmażana z marchewką, to dodatek do obiadu lub przekąska w ciągu dnia. Smakuje lekko orzechowo, dzięki podsmażonemu sezamowi.
Składniki:
1 niewielka cukinia
2 większe marchewki
3 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz
1 łyżeczka sezamu białego
1 łyżeczka sezamu czarnego (polecam Skworcu)
1 łyżka ziaren słonecznika
2 łyżeczki sosu sojowego
Wykonanie:
- Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni. Gdy są prawie gotowe, dorzucamy ziarna sezamu i podpiekamy, aż sezam nabierze koloru.
- Ziarna zdejmujemy z patelni.
- Cukinię, bez obierania, kroimy w słupki. Marchewkę obieramy i również kroimy w słupki.
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy marchewkę i chwilę podsmażamy. Po 2-3 minutach, gdy marchewka lekko zmięknie, dodajemy cukinię. Warzywa solimy oraz pieprzymy i podsmażamy do uzyskania pożądanej miękkości. Tak, jak lubicie.
- Do podsmażonych warzyw dodajemy sos sojowy i jeszcze 1 minutę podsmażamy.
- Warzywa zdejmujemy z ognia i mieszamy z ziarnami.
- Smacznego :)
Bardzo lubię cukinię, a takie danie na pewno smakuje świetnie :) Pysznie i szybko :) Mniam...
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda, chociaż nie przepadam za gotowaną marchewką :)
OdpowiedzUsuńMagda, ale w przepisie nic nie ma o gotowaniu marchewki. :)
UsuńPięknie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńZdrowo i smacznie, tak lubię -:)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńFajny p0omysł na urozmaicenie dodatku do obiadu. Zawsze to coś innego niż surówka albo ogóreczki ze słoika :)
OdpowiedzUsuńI smaczek podsmażonych warzyw niezastąpiony :)
UsuńAch, chyba od zawsze uwielbiałam takie marchewkowe pyszności.
OdpowiedzUsuńTa propozycja również bardzo mnie kusi.
A cukinii mam pod dostatkiem :)
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Zachęcam do zrobienia :)
UsuńPyszna propozycja :) Uwielbiam takie smaki :)
OdpowiedzUsuńPysznie i zdrowo, mniam :)
OdpowiedzUsuńAguś kochana jak pysznie :-)
OdpowiedzUsuńale pychotka :D <3 wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuńDobra i zdrowa przekąska :)
OdpowiedzUsuńRobię podobnie cukinię z marchewką, ale na styl japoński. To jeden z moich ulubionych dodatków do bento :)
OdpowiedzUsuńPodsmażone warzywa mają super smak :)
UsuńWspaniałe i delikatne warzywa:)
OdpowiedzUsuńO mniam! Jak pysznie i zdrowo! <3
OdpowiedzUsuńPyszności - super pomysł :)
OdpowiedzUsuńPycha, świetny pomysł na warzywna przekąskę. Pięknie, kolorowo się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCzasem robię smażoną cukinię do obiadu ale smażę ją solo.
OdpowiedzUsuń