Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą

Słodkie, delikatne, rozpływające się w ustach, kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i mocno orzechową pianką bezową. Orzechowa pianka jest wilgotna w środku, a chrupka na zewnątrz.

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi i orzechową bezą


Składniki kruchego ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)
1 płaska łyżeczka wanilii mielonej
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka

Składniki orzechowej bezy:

3 białka
180 g cukru (3/4 szklanki)
150 g orzechów włoskich (polecam Skworcu)

Dodatkowo:

150 g powideł śliwkowych
40 g płatków owsianych

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy. 
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2 cm. Ciasto ma strukturę lekko sypką, ale kleistą, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę. Po wylepieniu boków, spód ciasta dobrze ugniatamy.
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.

  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy warstwę śliwkową:
  • W tym celu mieszamy powidła śliwkowe i płatki owsiane. 
  • Gdy do końca podpiekania spodu zostaną około 3 minuty, przygotowujemy bezę (jeśli, w tym czasie, nie zdążymy zrobić bezy, spód podpiekamy odpowiednio dłużej):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
  • Zmniejszamy obroty miksera i do ubitej bezy dodajemy posiekane orzechy włoskie. Miksujemy tylko do wymieszania orzechów.
  • Gdy orzechowa beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na cieście rozkładamy powidła śliwkowe z płatkami owsianymi.
  • Na powidłach rozkładamy bezę. 
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, jeszcze przez 45 minut.
  • Ciasto kroimy po ostudzeniu. Beza, podczas stygnięcia może trochę opaść. Jest to naturalne, przy takiej ilości orzechów.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

18 komentarzy:

  1. Mega pysznie wygląda to ciasto Aguś :) Bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Orzechy i śliwki to jedno z moich ulubionych połączeń. Ta beza musiała smakować przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu od tygodnia chodzi za mną taka chrupiąca beza <3 Takie ciasto byłoby jeszcze lepsze dla zaspokojenia moich zachcianek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne ciasto, orzechowa beza, to coś czego jeszcze nie jadłam, całość bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aguś cudowne ciasto upiekłaś, porywam duży kawałek do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cóż za pyszności, zjadłabym i to z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto. Ja sie dziś zbierałam, zbierałam i zebrać się nie mogłam do kruchego. To chociaż oko naciesze Twoim:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniałe ciacho :) Chętnie spałaszowałabym kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej...Jak ono cudownie wygląda! Bajeczne ciasto - niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne i chrupiące ciasto. Z chęcią zjadła bym kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam kruche ciasta.
    Takie z bezą musi smakować obłędnie.
    Przygotowałaś coś przepysznego.
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale ciacho! Bardzo apetycznie się prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...