Makaron tagliatelle z podsmażoną brukselką, marchewką i masłem czosnkowym

Jeśli lubicie brukselkę i czosnek, a na talerzu nie musicie mieć kawałka mięsa, mam dla Was propozycję na makaron, z podsmażoną brukselką i marchewką, doprawiony masłem czosnkowym. Proste i bardzo aromatyczne danie.

Makaron tagliatelle z podsmażoną brukselką, marchewką i masłem czosnkowym

Składniki (2 porcje):

500 g brukselki
500 g marchewki
około 8 łyżek oliwy
cukier
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
50 g masła
4 duże ząbki czosnku
170g makaronu tagliatelle 

Wykonanie:
  • Przygotowujemy brukselkę. Myjemy ją i obieramy z brzydkich liści.
  • Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Brukselkę gotujemy do miękkości, czyli od momentu zagotowania się wody, około 5 minut. Brukselkę odcedzamy.
  • Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. 
  • Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, całość pieprzymy, dość mocno solimy, mieszamy i podsmażamy do miękkości. Podczas podsmażania, marchewkę trzeba próbować i najczęściej dosalać. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy oregano i zioła prowansalskie. Aby marchewka szybciej zmiękła, podczas podsmażania, można ją na chwilę przykryć pokrywką.
  • Marchewkę zdejmujemy z patelni.
  • Na patelnię, po podsmażonej marchewce, dolewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy brukselkę, całość pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba solimy. Brukselkę podsmażamy, do zrumienienia.
  • Do brukselki, bezpośrednio na patelnię, dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Czosnek podsmażamy około 3 minuty.
  • Na patelnię dokładamy marchewkę, całość mieszamy i podsmażamy, aż marchewka się podgrzeje.
  • W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.
  • Do warzyw dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy, aby masło z czosnkiem dokładnie otoczyło makaron.
  • Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Fajnie to wymyśliłaś i pięknie podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z makaronem, a Twoje prezentuje się mega pysznie Aguś :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak pięknie podany ten makaron. Bardzo apetycznie. Zjadłabym taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne danie, podsmażona brukselka kusi mnie niezwykle :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę że w towarzystwie czosnku brukselka zyskuje:)

    OdpowiedzUsuń
  6. widziałam na faceboooku <3! pychotka! <3 idealny obiadek!

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie takie, że palce lizać :) zdecydowanie moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fantastyczne połączenie! Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne! Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Z czosnkiem to musi mieć naprawdę świetny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. jakoś nie umiem się przekonać do brukselki :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, ja własnie uwielbiam brukselka i takie przepisy - zdrowo, smacznie i przyjemnie :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, po prostu rewelacja!
    Wydaje mi się, że naprawdę warto by taki makaronik przetestować :)
    Przepis super, więc biorę w ciemno :D
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie lubiłam brukselki( zupy stołówkowe z rozgotowaną brrr)rok temu postanowiłam usmażyć na chrupko, była pyszna, ta pewnie też jest taka, muszę spróbować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażona na patelni, z czosnkiem, jest super. Spróbuj Kasiu :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...