Jeśli lubicie brukselkę i czosnek, a na talerzu nie musicie mieć kawałka mięsa, mam dla Was propozycję na makaron, z podsmażoną brukselką i marchewką, doprawiony masłem czosnkowym. Proste i bardzo aromatyczne danie.
Składniki (2 porcje):
500 g brukselki
500 g marchewki
około 8 łyżek oliwy
cukier
500 g marchewki
około 8 łyżek oliwy
cukier
sól
pieprz
1 płaska łyżeczka oregano
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
50 g masła
4 duże ząbki czosnku
170g makaronu tagliatelle
170g makaronu tagliatelle
Wykonanie:
- Przygotowujemy brukselkę. Myjemy ją i obieramy z brzydkich liści.
- Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Brukselkę gotujemy do miękkości, czyli od momentu zagotowania się wody, około 5 minut. Brukselkę odcedzamy.
- Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki.
- Na patelnię wlewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy marchewkę, całość pieprzymy, dość mocno solimy, mieszamy i podsmażamy do miękkości. Podczas podsmażania, marchewkę trzeba próbować i najczęściej dosalać. Gdy marchewka zmięknie, dodajemy oregano i zioła prowansalskie. Aby marchewka szybciej zmiękła, podczas podsmażania, można ją na chwilę przykryć pokrywką.
- Marchewkę zdejmujemy z patelni.
- Na patelnię, po podsmażonej marchewce, dolewamy 4 łyżki oliwy, wrzucamy brukselkę, całość pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba solimy. Brukselkę podsmażamy, do zrumienienia.
- Do brukselki, bezpośrednio na patelnię, dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Czosnek podsmażamy około 3 minuty.
- Na patelnię dokładamy marchewkę, całość mieszamy i podsmażamy, aż marchewka się podgrzeje.
- W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.
- Do warzyw dodajemy odcedzony makaron i całość mieszamy, aby masło z czosnkiem dokładnie otoczyło makaron.
- Smacznego :)
Fajnie to wymyśliłaś i pięknie podałaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z makaronem, a Twoje prezentuje się mega pysznie Aguś :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie podany ten makaron. Bardzo apetycznie. Zjadłabym taką porcję :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie, podsmażona brukselka kusi mnie niezwykle :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia :)
UsuńMyślę że w towarzystwie czosnku brukselka zyskuje:)
OdpowiedzUsuńI to bardzo :)
UsuńPyszne danie. Lubię brukselke.
OdpowiedzUsuńwidziałam na faceboooku <3! pychotka! <3 idealny obiadek!
OdpowiedzUsuńDanie takie, że palce lizać :) zdecydowanie moje gusta :)
OdpowiedzUsuńCudowne danie kochana :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne połączenie! Proste, ale jakie smaczne i aromatyczne! Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńPyszny makaronik, super danie
OdpowiedzUsuńZ czosnkiem to musi mieć naprawdę świetny smak :)
OdpowiedzUsuńjakoś nie umiem się przekonać do brukselki :(
OdpowiedzUsuńMniam, ja własnie uwielbiam brukselka i takie przepisy - zdrowo, smacznie i przyjemnie :P
OdpowiedzUsuńAch, po prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że naprawdę warto by taki makaronik przetestować :)
Przepis super, więc biorę w ciemno :D
Pozdrawiam :)
Życzę smacznego :)
UsuńPyszności, muszę kupić brukselkę :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam brukselki( zupy stołówkowe z rozgotowaną brrr)rok temu postanowiłam usmażyć na chrupko, była pyszna, ta pewnie też jest taka, muszę spróbować
OdpowiedzUsuńSmażona na patelni, z czosnkiem, jest super. Spróbuj Kasiu :)
Usuń