Podając brukselkę do obiadu, zazwyczaj ją podsmażam. Dzięki temu brukselka nabiera fajnego smaku. Co powiecie na makaron podany z podsmażoną brukselką, doprawioną czosnkiem. Prosto, ale bardzo aromatycznie.
Składniki:
800 g brukselki
sól
cukier
8 łyżek oliwy
pieprz
50 g masła
6 dużych ząbków czosnku
200g makaronu tagliatelle (polecam makaron Malma)
200g makaronu tagliatelle (polecam makaron Malma)
Wykonanie:
- Brukselkę myjemy i obieramy z brzydkich liści.
- Brukselkę zalewamy wrzątkiem. Dodajemy czubatą łyżeczkę soli i czubatą łyżeczkę cukru. Od momentu zagotowania się wody, brukselkę gotujemy 4 minuty.
- W międzyczasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.
- Brukselkę odcedzamy i wrzucamy na patelnię, na którą wlewamy również oliwę.
- Brukselkę podsmażamy do momentu, aż ładnie się zarumieni. W międzyczasie brukselkę pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
- Do zarumienionej brukselki dodajemy masło i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gdy masło się rozpuści, całość podsmażamy około 2 minuty i dokładnie mieszamy tak, aby masło i czosnek oblepiły brukselkę.
- Do brukselki dodajemy odcedzony makaron. Całość dokładnie mieszamy, aby oliwa i masło go pokryły.
- Gotowe.
- Smacznego :)
Super, taka brukselka na pewno smakuje lepiej, niż prosto z wody :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię dania z makaronem :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńBrukselka i makaron zawsze chętnie :>
OdpowiedzUsuńPomysłów na makarony mam sporo, ale ten - genialny :)
OdpowiedzUsuńNie wiedziałam, że brukselkę można tak fajnie podsmażyć.
Propozycja bombowa :)
Pozdrawiam :)
Pysznie, zdrowo i pięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńProste i pyszne, bardzo lubię brukselkę ☺
OdpowiedzUsuńWiele osób krzywi się na samą myśl o brukselce a wystarczy odpowiednio ją przygotować ;)
OdpowiedzUsuńA jeśli jeszcze tak ładnie podane? Jak tu nie lubić brukselki :)
Wiem, że wiele osób nie lubi brukselki, a ja ją z kolei uwielbiam! Z makaronem musi być pyszna. Ja zazwyczaj podsmażam i zjadam samą :)
OdpowiedzUsuńNiestety nie lubię brukselki. Ale makaron uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPrzekonałyśmy się do brukselki w momencie kiedy zjadłyśmy ją po raz pierwszy z sosem orzechowym :D Polecamy taką opcję :)
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam już brukselki, ale lubię ją i z chęcią w takiej wersji bym wypróbowała :)
OdpowiedzUsuńJako dziecko bardzo nie lubiłam brukselki, teraz sięgam po nią chętnie. Bardzo fajny pomysł na jej wykorzystanie :)
OdpowiedzUsuńMuszę gdzieś dorwać brukselkę, jeszcze w tym roku nie miałam okazji wykorzystać jej w kuchni :).
OdpowiedzUsuńJest w Lidlu :)
UsuńJak pięknie podane :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam brukselkę więc chętnie bym się skusiła
OdpowiedzUsuńpyszny makaron. uwielbiam brukselkę także dla mnie idealnie : )
OdpowiedzUsuńSuper danie, a chyba dość proste w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste :)
UsuńDanie niezwykle proste a jakże inne. Świetny pomysł i jaki smaczny :)
OdpowiedzUsuńBrukselka i dużo czosnku - jestem na tak :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa takie danie z makaronem jeszcze nie wpadłam, ale chętnie je wypróbuję:) Poza tym już dawno nie jadłam brukselki.
UsuńBardzo ciekawa propozycja :) Ciekawa jestem bardzo jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńKiedyś miałam taki pomysł, żeby połączyć makaron z brukselką, ale jakoś mi to nie grało. A tutaj proszę! Jednak to jest możliwe! Wypróbuję !!
OdpowiedzUsuńProsto ale bardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDanie wygląda znakomicie. Na pewno przepyszne
OdpowiedzUsuń