Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą

Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na  kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu.

Kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą


Składniki kruchego ciasta:

200 g mąki pszennej (typ 500)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
170 g cukru (około 3/4 szklanki)
50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu)

Składniki masy jabłkowej:

0,8 kg twardych jabłek
1 kisiel cytrynowy, bez cukru
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników.
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
  • Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka:
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • Dodajemy kisiel i wanilię, dokładnie mieszamy. Gotowe.
  • Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia. 
  • Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia się składników.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na podpieczonym cieście rozkładamy jabłka.
  • Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.
  • BYĆ MOŻE SIĘ PRZYDA: Czasami zdarza się, że kupimy bardzo soczyste jabłka. Wówczas po ich starciu, a przed wymieszaniem z kisielem, należy je odcisnąć z nadmiaru soku, który gromadzi się w misce. Dobrze jest również przed nałożeniem jabłek na podpieczone ciasto, posypać całą powierzchnię ciasta 2 czubatymi łyżkami bułki tartej. Nie wyczujecie jej smaku, a bułka wchłonie sok, który będą puszczać zbyt soczyste jabłka.

24 komentarze:

  1. Na ciasto z jabłkami zawsze jestem chętna :) Porywam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesienią ciasto z jabłkami jak najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne jesienne ciasto, bardzo by mi się przydało na poprawę humoru w taką pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie klasyczne ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Znam to ciasto, sama je piekłam i wiem, że jest przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. No tak - chyba kojarzę ten przepis, choć... nie jestem pewna.
    Z pewnością jest wart, aby go wypróbować.
    Ciacho przepiękne.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie zabieram kawałek

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam kruche ciasta a jeszcze połączenie kokosu i cytryny pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto bomba! Połączenie smaków rewelacyjnie i do tego świetnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale pyszności! <3 uwielbiam! <3 z chęcią bym takie zjadła ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciacho. Zjadła bym spory kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiemu pysznemu ciastu nikt się nie oprze ;) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jabłka, kokos Agnieszka jestem Twoja :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Mniam, pyszne kruche ciasteczko - spróbuję dziewczynie na nasza rocznicę takie przygotować :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Połączenie smaków warte odtworzenia we własnej kuchni. Chętnie poczęstuję się przepisem :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...