Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu.
Składniki kruchego ciasta:
200 g mąki pszennej (typ 500)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
80 g cukru
100 g zimnego masła
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
170 g cukru (około 3/4 szklanki)
50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu)
Składniki masy jabłkowej:
0,8 kg twardych jabłek
1 kisiel cytrynowy, bez cukru
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykonanie ciasta:
- Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, do momentu połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 1,5 cm.
- Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłka:
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Dodajemy kisiel i wanilię, dokładnie mieszamy. Gotowe.
- Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
- Białka ubijamy, aż będą sztywne.
- Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
- Na koniec, do ubitych z cukrem białek, dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy do połączenia się składników.
- Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
- Na podpieczonym cieście rozkładamy jabłka.
- Na jabłkach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
- Smacznego :)
- Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.
- BYĆ MOŻE SIĘ PRZYDA: Czasami zdarza się, że kupimy bardzo soczyste jabłka. Wówczas po ich starciu, a przed wymieszaniem z kisielem, należy je odcisnąć z nadmiaru soku, który gromadzi się w misce. Dobrze jest również przed nałożeniem jabłek na podpieczone ciasto, posypać całą powierzchnię ciasta 2 czubatymi łyżkami bułki tartej. Nie wyczujecie jej smaku, a bułka wchłonie sok, który będą puszczać zbyt soczyste jabłka.
Na ciasto z jabłkami zawsze jestem chętna :) Porywam do kawki :)
OdpowiedzUsuńJesienią ciasto z jabłkami jak najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńKokos i jabłka - fantastycznie !
OdpowiedzUsuńPiękne jesienne ciasto, bardzo by mi się przydało na poprawę humoru w taką pogodę :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a jakie pyszne!!!
OdpowiedzUsuńLubię takie klasyczne ciasta z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńZnam to ciasto, sama je piekłam i wiem, że jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńNo tak - chyba kojarzę ten przepis, choć... nie jestem pewna.
OdpowiedzUsuńZ pewnością jest wart, aby go wypróbować.
Ciacho przepiękne.
Pozdrawiam!
Super połączenie zabieram kawałek
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńJa uwielbiam kruche ciasta a jeszcze połączenie kokosu i cytryny pycha:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta są pyszne :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne ☺
OdpowiedzUsuńCiasto bomba! Połączenie smaków rewelacyjnie i do tego świetnie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci smakowało :)
Usuńale pyszności! <3 uwielbiam! <3 z chęcią bym takie zjadła ! :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho. Zjadła bym spory kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTakiemu pysznemu ciastu nikt się nie oprze ;) Mniam :)
OdpowiedzUsuńJabłka, kokos Agnieszka jestem Twoja :))
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak ja uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne kruche ciasteczko - spróbuję dziewczynie na nasza rocznicę takie przygotować :D
OdpowiedzUsuńżyczę smacznego :)
UsuńPołączenie smaków warte odtworzenia we własnej kuchni. Chętnie poczęstuję się przepisem :)
OdpowiedzUsuń