Jeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami, cynamonem, miodem i bakaliami. Pachnące, pełne smaku, jabłek i bakalii. Może Was skuszę? Idealne nie tylko na co dzień, ale również na święta Bożego Narodzenia.
Składniki kruchego ciasta:
200 g mąki pszennej (typ 500)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
80 g cukru
100 g zimnego masła
1 jajko
Składniki masy jabłkowo - bakaliowej:
0,8 kg jabłek
40 g masła
50 g cukru
pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej
1 czubata łyżeczka cynamonu
60 g siekanych migdałów
60 g siekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych rodzynek
2 łyżki miodu
------------------------------
1 czubata łyżka bułki tartej
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23- 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykonanie ciasta:
- Do miski wsypujemy mąkę, wanilię mieloną, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy jajko i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto ma strukturę plastyczną, więc łatwo się nim równomiernie wykłada blaszkę.
- Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka z bakaliami:
- Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.
- Na dużą patelnię wkładamy: masło, cukier, wanilię mieloną, cynamon, migdały, orzechy włoskie, rodzynki. Całość mieszamy i podsmażamy- od chwili rozpuszczenia się masła około 3 minuty.
- Dodajemy jabłka i miód. Całość mieszamy i podsmażamy około 4 minuty. Jeśli w tym czasie jabłka puszczą sok, odparowujemy go.
- Dalsze czynności:
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Podpieczone ciasto równomiernie posypujemy bułką tartą.
- Na bułkę wykładamy jabłkowy farsz.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
- Smacznego :)
- Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Ciasto na Święta? Nawet wygląda świątecznie ;)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to coś dla mnie :) Smak idealnie trafia w mój gust :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPycha, idealnie jesienne☺
OdpowiedzUsuńPychotka, bo dużo owoców :D
OdpowiedzUsuńJa też tak lubię :)
UsuńIle pysznych rzeczy znalazło się na tym kruchym cieście. Cudownie jesienny wypiek :)
OdpowiedzUsuńMnie narobiłaś smaku na takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńCiasto idealne do jesiennej kawki lub herbaty. :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się bajecznie smakowicie! Jabłka, bakalie i ten aromat cynamonu - pycha! <3
OdpowiedzUsuńAż pachnie przez komputer.. Mmmm..
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki idealnie do siebie pasują. Wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMniam, zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńCiasta z jabłkami - najlepsze!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto na bogato. Umm, mniam. W sam raz na pocieszenie w jesiennych dni.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu Agnieszko :)
Ciasto wygląda cudownie i bardzo świątecznie :)
OdpowiedzUsuńMi by ono bardzo smakowało:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho! Do kawki byłoby idealne :D
OdpowiedzUsuńwspaniałe jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taka bogata masa jabłkowo bakaliowa :)
OdpowiedzUsuńJa w tym roku żadnej szarlotki/ jabłecznika nie robiłam, a takie kruche zjadłabym z wielką chęcią :).
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń