Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami

Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi.

Śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami

Składniki:

250 g płatów śledziowych w oleju
2 średnie cebule
2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
1 czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
oliwa - kilka łyżek

Wykonanie:
  • Śledzie kroimy na kawałki 1 cm - 2 cm.
  • Cebulę kroimy w kostkę.
  • Pokrojoną cebulę delikatnie solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
  • Do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy: mielone pomidory suszone, mielone liście laurowe, majeranek oraz pieprz. Całość podsmażamy  2 minuty. Jeśli cebula za bardzo się zagęściła od przypraw, dodajemy trochę oliwy.
  • Cebulę z przyprawami studzimy.
  • W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebulka.
  • Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
  • Smacznego :)

25 komentarzy:

  1. Te śledzie bardzo mi się podobają.
    Świetne smaki. Rewelacja.
    Podsmażaną cebulkę lubię... od zawsze!
    Pozdrawiam poniedziałkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście jak widzimy śledzie to już myślami jesteśmy przy świętach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysłów na śledzie nigdy nie jest za dużo :) Super przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smażone śledzie znam tylko z programu Top Chef xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu nie śledzie są smażone, tylko cebulka :)

      Usuń
    2. Nie wiem dlaczego ale mój mózg przeczytał inaczej :P
      Musze sprawić mu manto xD Przepraszam w jego imieniu :)

      W temacie śledzi - wydaje mi się, że przesmażenie cebulki to dobra opcja i nawet nie chodzi o smak. Moja mama zauważyła, ze kiedy do słoika ze śledziami dodaje się taką surową, to ona po jakimś czasie mięknie a nawet zaczyna brzydko pachnieć ;/

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. U mnie w domu dodaje sie jeszcze do tego garsc suszonych lesnych grzybow. Tylko trzeba je namoczyc i obgotowac. Poezja😆

      Usuń
    2. Z całą pewnością. Grzyby nadają fajnego aromatu. I ten smaczek :)

      Usuń
  6. Fajny przepis na śledzie, za którymi przepadam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne śledziki - smaczne, wyraziste i aromatyczne. Idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Sezon na śledzie uważam za rozpoczęty :) Pyszna propozycja!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ups, śledzie to ja podziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, do świąt jeszcze dużo czasu, ale takie śledzie chętnie zjadłabym już teraz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie śledzie są idealne na Boże Narodzenie! Po prostu uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...