Aromatyczne śledzie z podsmażoną cebulą i pomidorami. Idealne na imprezki, święta Bożego Narodzenia i spotkania z przyjaciółmi.
Składniki:
250 g płatów śledziowych w oleju
2 średnie cebule
2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych (polecam Skworcu)
1/4 płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych
1 czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
oliwa - kilka łyżek
Wykonanie:
- Śledzie kroimy na kawałki 1 cm - 2 cm.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Pokrojoną cebulę delikatnie solimy i podsmażamy na oliwie do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy przyprawy: mielone pomidory suszone, mielone liście laurowe, majeranek oraz pieprz. Całość podsmażamy 2 minuty. Jeśli cebula za bardzo się zagęściła od przypraw, dodajemy trochę oliwy.
- Cebulę z przyprawami studzimy.
- W słoiczku układamy warstwami śledzie i cebulę z przyprawami. Składniki układamy jak najściślej. Każdą warstwę śledzi dość mocno pieprzymy. Pierwszą i ostatnią warstwą powinna być cebulka.
- Słoiczek zakręcamy i wkładamy do lodówki na 48 godzin.
- Smacznego :)
Te śledzie bardzo mi się podobają.
OdpowiedzUsuńŚwietne smaki. Rewelacja.
Podsmażaną cebulkę lubię... od zawsze!
Pozdrawiam poniedziałkowo :)
Tak, jak ja :)
UsuńRzeczywiście jak widzimy śledzie to już myślami jesteśmy przy świętach :D
OdpowiedzUsuńPomysłów na śledzie nigdy nie jest za dużo :) Super przepis! :)
OdpowiedzUsuńSmażone śledzie znam tylko z programu Top Chef xD
OdpowiedzUsuńTu nie śledzie są smażone, tylko cebulka :)
UsuńNie wiem dlaczego ale mój mózg przeczytał inaczej :P
UsuńMusze sprawić mu manto xD Przepraszam w jego imieniu :)
W temacie śledzi - wydaje mi się, że przesmażenie cebulki to dobra opcja i nawet nie chodzi o smak. Moja mama zauważyła, ze kiedy do słoika ze śledziami dodaje się taką surową, to ona po jakimś czasie mięknie a nawet zaczyna brzydko pachnieć ;/
uwielbiam śledzie!
OdpowiedzUsuńSłoiczek pyszności :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne kochana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńU mnie w domu dodaje sie jeszcze do tego garsc suszonych lesnych grzybow. Tylko trzeba je namoczyc i obgotowac. Poezja😆
UsuńZ całą pewnością. Grzyby nadają fajnego aromatu. I ten smaczek :)
UsuńFajny przepis na śledzie, za którymi przepadam!
OdpowiedzUsuńŚledzi nigdy nie odmówię :)
OdpowiedzUsuńGenialne śledziki - smaczne, wyraziste i aromatyczne. Idealne! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały :)
UsuńSezon na śledzie uważam za rozpoczęty :) Pyszna propozycja!!!
OdpowiedzUsuńPychotka!
OdpowiedzUsuńPrezentują się mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńUps, śledzie to ja podziękuję :)
OdpowiedzUsuńNa pewno takie zrobię ☺
OdpowiedzUsuńSuper, do świąt jeszcze dużo czasu, ale takie śledzie chętnie zjadłabym już teraz :)
OdpowiedzUsuńJa już tęskniłam i śledziowy sezon zaczęłam :)
UsuńTakie śledzie są idealne na Boże Narodzenie! Po prostu uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń