Mielonka w słoiku, z galaretką

Aromatyczna mielonka  z galaretką, świeży chlebek, pomidorek - dla mnie kolacja idealna. Zamykamy mięso w słoikach i otwieramy, gdy mamy na nie ochotę. Pysznie i wygodnie. Tłusty boczek dodaje się, aby mielonka nie była sucha. Jeśli nie macie dostępu do tłustego boczku, zamieńcie proporcje. Dajcie 0,4 kg łopatki i 0,6 kg boczku.

Mielonka w słoiku, z galaretką

Mielonka w słoiku, z galaretką

Składniki (5 słoiczków):

0,4 kg tłustego, surowego boczku
0,6 kg łopatki
9 g soli
9 g soli peklowej
20 g żelatyny
1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu
3 płaskie łyżeczki majeranku
pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku
pół płaskiej łyżeczki mielonych liści laurowych  (polecam Skworcu)
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
300 ml zimnej wody

Wykonanie:
  • Mięso mielimy w maszynce.
  • Do mięsa dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy rękoma 5 minut.
  • Masę mięsną wkładamy do słoików, do 3/4 ich wysokości. Mięso mocno uklepujemy.
  • Słoiczki zakręcamy i ustawiamy w garnku, wyłożonym ściereczką. Do garnka dolewamy zimną wodę, tak, aby słoiki wystawały z wody na około 2,5 - 3 cm. 
  • Słoiki zagotowujemy, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu gotujemy, od czasu zagotowania, 1 godzinę. Słoiki pasteryzujemy pod przykryciem.
  • Następnego dnia słoiki pasteryzujemy ponownie. Postępujemy tak samo, skracamy jedynie czas pasteryzacji do 40 minut.
  • Trzeciego dnia słoiki pasteryzujemy ostatni raz. Tym razem 30 minut. 
  • Trzykrotna pasteryzacja zabija wszystkie bakterie i słoiki można bezpiecznie przechowywać kilka miesięcy.
  • Aby wytworzyła się galaretka, mięso musi być trzymane w chłodzie, najlepiej w lodówce. Mięso można przechowywać również w warunkach pokojowych i włożyć do lodówki przed podaniem.
  • Smacznego :)

38 komentarzy:

  1. Mój tato opowiadał jak jego mama robiła taką mielonkę do słoika, ale nie pamieta z jakiego mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna :) W słoiku zawsze można dłużej potrzymać.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować zrobić dla rodzinki :D
    Super pomysł.
    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taka mielonkę w słoiku :) Pysznie wygląda i na pewno świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej domowej mielonki jeszcze robiłam. Wygląda przepysznie )

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam całe wieki, a mój Połówek uwielbia. Na jesienne kanapki idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, czy dodatek soli peklowej jest niezbędny? Staram się unikać ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak chcesz zjeść od razu, to możesz nie dodawać, ale jak ma postać, to ja bym nie ryzykowała :)

      Usuń
  7. Pamiętam jako dziecko zaczynałam od galaretki. Ślinka cieknie na sam widok !!!! Ale mi przypomniałaś:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialne, zapisuje przepis, chodziła za mną taka mielonka, a sklepowych nie jadam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie ma to jak swojska domowa wędlina. Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Kiedyś moi rodzice robili coś podobnego. Mięsko do słoika. To było pyszne.
    Teraz ja nie kupuję gotowych mielonek, pasztetów. Nie ma to jak domowe przetwory.
    Wspaniale Twoja mielonka wygląda. Czuję jak pysznie musi smakować. Muszę tez cos takiego zrobić :)
    Miłego weekendu Agnieszko :)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo lubię takie mięsiwo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna domowa mielonka :) Najlepsza! :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Szukam idealnego przepisu od kilku dni - a tu proszę, jak na zawołanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne domowe mięsiwo bez żadnych dodatków z tablicy Mendelejewa, które można spotkać w składzie tych gotowych ze sklepów :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nasza babcia zawsze takie mielonki robiła :D Mają one fantastyczny zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój tata uwielbia takie mielonki :) Ta na pewno by mu się bardzo spodobała :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam :-) mój tato robi takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Koniecznie muszę wypróbować, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. super, lepsza taka domowa niż ze sklepu, zdecydowanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. A ja właśnie dziś zrobiłam..Właśnie zaczęłam pierwszą pasteryzację .Pachnie przecudnie. Dziękuję za przepis. Za trzy dni powiem jak wyszło 😉🤞🍀

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy słoiki odwracamy do gury dnem po pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
  22. Dzięki za przepis. Czy Można pasteryzować w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam. Zrobiłem druga turę dziś. 4 słoiczki z poniedziałku znikły. Pyszne pozdry

    OdpowiedzUsuń
  24. Ja robiłem karkówkę w słoikach zapraszam na Instagram born_in_81 na weekendzie dodam fotki jak wyszła mielonka w słoikach zrobię kilka mielonki i karkowki oczywiście dodam fotki.

    OdpowiedzUsuń
  25. Wlasnie zawekowalam. Ciekawe czy sie uda. Czy rodzina zaakceptuje. A jak nie to zjem sama bo juz samo surowe mieso pieknie pachniało. Zapeklowalam lopatke przez dwie doby.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja robię fla siebie mielonkę a dla meza golonkę w słoiku tez jest pyszna tylko miele ja na grubszych oczkach .

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...