Szynka peklowana, krótko gotowana - bardzo aromatyczna, krucha i soczysta. Idealna na co dzień i dni świąteczne. Przygotowanie jej jest bardzo proste, ale trwa ponad tydzień. Szynka jest jednak warta oczekiwania.
Potrzebne składniki:
mała szynka wieprzowa (około 1 kilograma)
strzykawka z igłą
Składniki solanki do nastrzyknięcia szynki:
100 ml wody
25 g soli peklującej
Składniki zalewy do 6 - dniowego peklowania szynki:
1 litr zimnej wody
30 g soli peklującej
20 g soli kuchennej
5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
3 listki laurowe
3 czubate łyżeczki majeranku
Składniki zalewy do gotowania szynki:
2 litry zimnej wody
4 ziarna ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
4 ząbki czosnku, drobno krojone
3 liście laurowe
3 czubate łyżeczki majeranku
3 płaskie łyżeczki soli kuchennej
Wykonanie:
- W 100 ml zimnej wody rozpuszczamy 25 g soli peklowej.
- Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy peklowali szynkę. Wkładamy ją do niego i gęsto nastrzykujemy przygotowaną solanką. Solanka będzie trochę wyciekać z mięsa.
- Przygotowujemy zalewę do 6 - dniowego peklowania szynki. W tym celu mieszamy wszystkie jej składniki.
- Do naczynia z szynką dolewamy przygotowaną zalewę do 6-dniowego peklowania szynki. Szynka powinna być cała zanurzona.
- Szynkę wstawiamy do lodówki i peklujemy przez 6 dni, codziennie ją odwracamy.
- Po tym czasie szynkę wyjmujemy z zalewy i wkładamy do garnka. Zalewę wylewamy.
- Przygotowujemy nową zalewę, tym razem do gotowania szynki. W tym celu mieszamy wszystkie jej składniki.
- Szynkę zalewamy przygotowaną zalewą. Powinna być cała zanurzona.
- Szynkę włączamy i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po tym czasie szynkę wyłączamy i zostawiamy w wodzie. Po wystygnięciu garnek z szynką wstawiamy do lodówki.
- Po 12 - 24 godzinach garnek z szynką ponownie włączamy i od momentu zagotowania gotujemy 10 minut. Po tym czasie szynkę wyłączamy i zostawiamy w wodzie do wystygnięcia.
- Po wystygnięciu, szynkę wyciągamy z zalewy, szczelnie zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 24 godziny. W tym czasie szynka jeszcze skruszeje.
- Smacznego :)
Na pewno bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuńRaczej wędlin unikam, ale domowa to co innego.
Warto spróbować.
Pozdrowionka serdeczne :)
Ależ ta szynka pięknie wygląda, przypomina mi szynkę, którą robił mój tata dawno temu :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne są takie domowe wędliny!!!
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńSuper ci wyszła jak ze sklepu :)
OdpowiedzUsuńIdealna! Na pewno o niebo lepsza niż sklepowe wędliny :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) Nie ma nic lepszego niż domowe wędlinki :)
OdpowiedzUsuńWspaniała. Domowa wędlina jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńwiesz co? ten kawałek mięsa jest świetny. rzadko kiedy można dostać taki ładny. do tego kolor!!! wyszedł cudowny no i pewnie ma super smak:)
OdpowiedzUsuńJa też robię swoją szynkę,a jeszcze robię pomadę aby uzyskać chrupiącą skórkę!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńMoja rodzina lubi domowe wędliny ale wędzone lub pieczone - peklowanch już nie, jednak to zalezy od indywidualnych upodobań :)
Pysznie Aguś :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie soczyście :)
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszności ☺
OdpowiedzUsuńDomowe wędliny super smakują i świetnie się prezentują. Takiej szynki bardzo chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam,faktycznie wyszła bardzo smaczna, również tak piękny kolor jak u Ciebie Dziękuję za ten przepis, właśnie przygotowuję na Święta Bożego Narodzenia przyjeżdżają dzieci.😘
OdpowiedzUsuń