Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą.

Propozycja dla łasuchów - pachnące orzechami, kruche ciasto z jabłkami i cynamonem. Na wierzchu słodka, puszysta beza, miękka w środku i krucha na wierzchu. Ciasto idealne do kawki, jak i na święta.

Kruche ciasto orzechowe z jabłkami, cynamonem i bezą.

Składniki ciasta:

150 g mąki pszennej (typ 500)
50 g zmielonych orzechów laskowych 
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 
80 g cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu (polecam Skworcu)
80 g zimnego masła
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
170 g cukru 

Składniki na jabłkowy farsz:

800 g dużych, twardych jabłek
15 g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wykonanie ciasta:
  • Do miski wsypujemy mąkę, zmielone orzechy laskowe, mieloną wanilię, cukier, cynamon i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, aż składniki się połączą. 
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki - do wysokości około 2 cm. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • W tym czasie przygotowujemy jabłka.
  • Jabłka obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki. 
  • Na dużą patelnię wkładamy masło, wrzucamy jabłka i całość podsmażamy około 10 minut lub, jeśli jabłka puszczą więcej soku, do czasu odparowania go z patelni.
  • Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
  • Jabłka studzimy.
  • Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. 
  • Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Na cieście rozkładamy jabłka.
  • Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu, a przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

19 komentarzy:

  1. Piękne ciasto, każda warstwa bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością, bo takie smaki uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha chyba zrobię na Święta

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smakowite:) Świetnie ci wyszła ta beza :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie smacznie! A beza cudowna! Palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  6. A mozna piec beze bez termoobiegu tylko góra dół???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można. Proszę piec w temperaturze o 15 - 20 stopni wyższej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciasto :) Na takie każdy się skusi :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszko, ciasto jest obłędne. Lubię ciasta z bezą. Jakie by nie było, zawsze smakuje. A w Twoim są i orzechy i jabłka i cynamon.... och jak pysznie brzmi. I kusząco wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. O matko, ta beza wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dawno nie jadłam takiego ciacha, narobiłaś mi ochoty :).

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne ciasto, a ta beza no po prostu rewelacja! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Niebo w buzi! On nie trzeba by było mnie na nie namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smakowicie wygląda. Bardzo lubię takie ciasta bogato nadziane jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...