Propozycja dla łasuchów - pachnące orzechami, kruche ciasto z jabłkami i cynamonem. Na wierzchu słodka, puszysta beza, miękka w środku i krucha na wierzchu. Ciasto idealne do kawki, jak i na święta.
Składniki ciasta:
150 g mąki pszennej (typ 500)
50 g zmielonych orzechów laskowych
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
80 g cukru
80 g zimnego masła
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
170 g cukru
Składniki na jabłkowy farsz:
800 g dużych, twardych jabłek
15 g masła
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 czubata łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wykonanie ciasta:
- Do miski wsypujemy mąkę, zmielone orzechy laskowe, mieloną wanilię, cukier, cynamon i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całość zagniatamy, aż składniki się połączą.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki - do wysokości około 2 cm.
- Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
- W tym czasie przygotowujemy jabłka.
- Jabłka obieramy i kroimy na średniej grubości plasterki.
- Na dużą patelnię wkładamy masło, wrzucamy jabłka i całość podsmażamy około 10 minut lub, jeśli jabłka puszczą więcej soku, do czasu odparowania go z patelni.
- Do jabłek dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz cynamon i całość dokładnie mieszamy.
- Jabłka studzimy.
- Po godzinie ciasto wyjmujemy z lodówki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Gdy upłynie 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
- Białka ubijamy, aż będą sztywne.
- Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
- Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
- Na cieście rozkładamy jabłka.
- Na jabłkach, równomiernie rozprowadzamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
- Smacznego :)
- Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu, a przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.
Piękne ciasto, każda warstwa bardzo kusząca :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością, bo takie smaki uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńpycha chyba zrobię na Święta
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo smakowite:) Świetnie ci wyszła ta beza :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda obłędnie smacznie! A beza cudowna! Palce lizać :D
OdpowiedzUsuńA mozna piec beze bez termoobiegu tylko góra dół???
OdpowiedzUsuńMożna. Proszę piec w temperaturze o 15 - 20 stopni wyższej. Pozdrawiam :)
UsuńPyszne i pachnące ciacho :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Na takie każdy się skusi :D
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ciasto jest obłędne. Lubię ciasta z bezą. Jakie by nie było, zawsze smakuje. A w Twoim są i orzechy i jabłka i cynamon.... och jak pysznie brzmi. I kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńBeza wychodzi Ci idealna :)
OdpowiedzUsuńO matko, ta beza wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńI ta piękna wysoka beza <3
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego ciacha, narobiłaś mi ochoty :).
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, a ta beza no po prostu rewelacja! :D
OdpowiedzUsuńNiebo w buzi! On nie trzeba by było mnie na nie namawiać :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. Bardzo lubię takie ciasta bogato nadziane jabłkami ;)
OdpowiedzUsuń