Kto lubi lepić pierogi? Mam dla Was propozycję na pierogi z czerwoną soczewicą i brązowymi pieczarkami. Pyszne :)
250 g mąki
2 łyżki oliwy
około 150 ml ciepłej wody
1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
100 g czerwonej soczewicy (polecam firmę Skworcu)
1 duża cebula
250 g brązowych pieczarek
oliwa lub olej
sól i pieprz do smaku
Okrasa:
oliwa lub olej
1 cebula
sól do smaku
Wykonanie farszu:
- Soczewicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. (Moja zmiękła po 15 minutach)
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Pieczarki szatkujemy na tarce o dużych oczkach.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki. Solimy je, pieprzymy i podsmażamy. Na początku pieczarki będą puszczać sok. Po odparowaniu wody z pieczarek, podsmażamy je jeszcze przez chwilę.
- Do pieczarek dodajemy soczewicę. Całość mieszamy, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nie może być mdły.
- Farsz studzimy.
- Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki. Na krążki nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki.
- Przygotowujemy okrasę: cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie, w dużym garnku, zagotowujemy osoloną wodę.
- Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna. Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 minuty od wypłynięcia.
- Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
- Smacznego :)
O pierogach z takim farszem jeszcze nie słyszałam. Wyglądają smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania :)
UsuńPyszne pierogi i bardzo ciekawy farsz :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJa bardzo chętnie, a mój małżonek by poszedł na obiad państwowy :))
OdpowiedzUsuńA co to jest obiad państwowy Elu? :))
UsuńTakich jeszcze nie jadłam ☺
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
UsuńMega fajny farsz i to nie tylko do pierogów :-D
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńFarsz rewelacyjny. Pierogi musiały smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńByły pyszne :)
UsuńŚwietny pomysł na pierogi, muszą byc pyszne
OdpowiedzUsuńSą bardzo fajne :)
UsuńMniam jakie fajne pierożki :-)
OdpowiedzUsuńAle super pierogi! :) Zamawiam jednego lub dwa, nie więcej niż trzy ;)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNa pierożki to ja zawsze jestem chętna. Mniam, mniam! Genialne :) Takich jeszcze nie jadłam. Pozdrawiam poniedziałkowo! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Usuńbardzo podoba mi się ten farsz! do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Życzę smacznego :)
UsuńLepić nie lubię, ale jeść bardzo :) z soczewicą i pieczarkami muszą super smakować :)
OdpowiedzUsuńSoczewica się sprawdza w farszach bardzo fajnie :)
UsuńFarsz bardzo oryginalny. Na pewno są pyszne :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńTakie pierożki to coś dla mojej córci :) mniam :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeść lubię, ale lepić już nie za bardzo ;) Chociaż strasznie mnie kusi taki farsz i to, aby go osobiście w pierogach wypróbować :)
OdpowiedzUsuńZachęcam :)
Usuń