Karkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek.
Składniki:
0,5 kg karkówki
sól
pieprz mielony
1 cebula
pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 ząbki czosnku
olej
Wykonanie:
- Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut.
- Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa, aby patelnia nie straciła temperatury.
- Kotlety przekładamy na talerz.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos sojowy i podsmażamy do zmięknięcia cebuli.
- Do cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Razem podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
- Do cebuli dokładamy kotlety, dolewamy pół szklanki wody. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 70 minut.
- Smacznego :)
pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie mięsko ☺
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPyszna! Lubię karkówkę w takim wydaniu :D
OdpowiedzUsuńTak przygotowane mięsko jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńJak tylko kupię chudą karkówkę to koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńNasza babcia często na uroczystości robi karkówkę, bo podobno jest w tym mistrzem :D
OdpowiedzUsuń