Karkówka w ciemnym sosie własnym

Karkówka w ciemnym sosie własnym- mięciutka i delikatna w smaku. Idealna do klusek śląskich lub kopytek.

Karkówka w ciemnym sosie własnym

Składniki:

0,5 kg karkówki
sól
pieprz mielony
1 cebula
pół łyżeczki sosu sojowego ciemnego
3 ząbki czosnku
olej

Wykonanie:
  • Karkówkę myjemy i kroimy na mniejsze kotleciki, które rozbijamy tłuczkiem. Mięso solimy oraz pieprzymy i odstawiamy na 30 minut. 
  • Karkówkę podsmażamy z obu stron na bardzo gorącym oleju. Powinna się dość mocno zarumienić. Na patelnię nie kładziemy na raz zbyt dużo mięsa, aby patelnia nie straciła temperatury.
  • Kotlety przekładamy na talerz.
  • Na ten sam tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sos sojowy i podsmażamy do zmięknięcia cebuli. 
  • Do cebuli dodajemy czosnek, przeciśnięty przez praskę. Razem podsmażamy jeszcze przez 2-3 minuty.
  • Do cebuli dokładamy kotlety, dolewamy pół szklanki wody. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy do miękkości mięsa. U mnie trwało to 70 minut.
  • Smacznego :)

8 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...