Makaron z bazylią, orzeszkami piniowymi, pomidorami i serem Grana Padano. Aromatyczne i szybkie danie obiadowe, do wykonania w 10 minut.
Składniki:
około 70 ml oliwy z oliwek
3 duże garści listków bazylii
200 g pomidorków koktajlowych
50 g orzeszków piniowych (polecam Skworcu)
garść startego sera Grana Padano
sól
----------------------------
200 g makaronu tagiatelle (2 porcje)
Wykonanie:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Listki bazylii miksujemy z oliwą. Oliwy powinno być tyle, aby sos był rzadki. Całość lekko solimy.
- Pomidory kroimy na pół.
- Ugotowany makaron łączymy z bazyliowym sosem, pomidorami, orzeszkami piniowymi, serem Grana Padano. Mieszamy, podajemy.
- Smacznego :)
I jak tu nie kochać włoskiej kuchni, proste danie, a takie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńKolorowo ;)
OdpowiedzUsuńW sam raz na lato☺
OdpowiedzUsuńSuper szybki obiad
OdpowiedzUsuńTakie szybkie a zarazem pyszne danie aż chce się zrobić po przyjściu z pracy :D
OdpowiedzUsuńpyszne lekkie danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie aromatyczne, pyszne, a zarazem proste połączenia! Palce lizać! :D
OdpowiedzUsuńJak ja lubię takie dania :-) jak jest makaron to biorę w ciemno :-)
OdpowiedzUsuńSmak tkwi w prostocie tego dania. Tak sobie wyobrażam pyszną kuchnię włoską...
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :) Prosto, pysznie i pożywnie :D
OdpowiedzUsuń