Camembert grillowany, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Mięciutki, delikatny, rozpływający się po rozkrojeniu. Idealna przekąska pomiędzy innymi daniami grillowymi.
Składniki:
1 ser camembert
1 płaska łyżeczka mieszanki przypraw: suszone pomidory, bazylia i czosnek (polecam Skworcu)
1 ząbek czosnku
oliwa
Wykonanie:
- Urywamy kawałek folii aluminiowej, w którym będziemy grillowali camembert. Środek folii -strony błyszczącej- smarujemy 1 łyżeczką oliwy. Na oliwę kładziemy ser.
- Na górę sera: wylewamy 1 łyżeczkę oliwy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sypiemy mieszankę przypraw.
- Folię zawijamy.
- Ser kładziemy na grillu, na średnim żarze i grillujemy 15 minut. W tym czasie dół sera lekko się przyrumieni, środek rozpuści, a ser przejdzie aromatem ziół.
- Smacznego :)
Pyszne danie, ja lubię z dodatkiem żurawiny, która świetnie pasuje do sera :)
OdpowiedzUsuńTaki z grilla musi być mega pyszny :)
OdpowiedzUsuńŚwietna przekąska :)
OdpowiedzUsuńPyszny serek, mniamm.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie jedzonko ☺
OdpowiedzUsuńWyborny camembert! Uwielbiam go w takim ciepłym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ten ser. Wersja zapiekana jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam połączenie camemberta z suszonymi pomidorami podobną rozkosz dla podniebienia tworzy zapiekany camembert z żurawiną :) Prócz warzywnych szaszłyków oraz z dodatkiem łososia to właśnie camembert znika najszybciej z grillowego menu :D
OdpowiedzUsuń