Składniki ciasta naleśnikowego (6 naleśników):
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1,5 szklanki mleka
2 czubate łyżki siekanych listków bazylii
1/4 łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Składniki na farsz:
1 mały bakłażan
10 łyżek oliwy extra virgin
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
płaska łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
duża garść listków bazylii
Ponadto:
1 kulka mozzarelli
oliwa extra virgin do smarowania naczynia żaroodpornego
olej do smarowania patelni
Wykonanie farszu:
- Bakłażana kroimy w drobną kostkę, solimy i umieszczamy na sitku. Bakłażan powinien postać 1 godzinę. W międzyczasie kilka razy go mieszamy.
- Po tym czasie na patelni rozgrzewamy 6 łyżek oliwy, wrzucamy bakłażana i podsmażamy go do zmięknięcia (około 6 minut). W międzyczasie bakłażana próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
- Podsmażonego bakłażana zdejmujemy z patelni, a na tą samą oliwę wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy jeszcze 4 łyżki oliwy, sól i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
- Do zeszklonej cebuli dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, całość mieszamy i podsmażamy 3 minuty.
- Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zeszklonej cebuli. Na patelnię dolewamy również sok pomidorowy z puszki. Dodajemy pokrojone listki bazylii, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Sos, bez przykrycia, gotujemy 10 minut.
- Do sosu dodajemy bakłażana. Całość mieszamy. Sos będzie gęsty.
- Gotowe.
- Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy około 4 minuty.
- Naleśniki smażymy na lekko natłuszczonej olejem, bardzo gorącej patelni (najlepiej teflonowej). Powinno wyjść 6 naleśników.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Na każdym naleśniku kładziemy łyżkę farszu. Naleśniki zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy łyżkę farszu i pokrojoną w plastry mozzarellę.
- Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika i zapiekamy do zrumienienia się mozzarelli. Trwa to około 35 minut. Ja zapiekam w temperaturze 175 stopni i termoobiegu. Pod koniec zapiekania zwiększam temperaturę do 200 stopni.
- Smacznego :)
Tak podanych wytrawnych naleśników jeszcze nie jadłyśmy ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ☺
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam naleśników ;)
OdpowiedzUsuńKochana ale one pysznie wyglądają :-) a ja uwielbiam naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny pomysł na naleśniki <3 Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSuper, zjadłabym z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńMój syn ze dwa dni temu powiedział mi, że chce zapiekankę z bakłażanem. Muszę spełnić jego prośbę, atu mam inspirację!
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki na wytrawnie, a takich jeszcze nie próbowałam. Zaintrygowało mnie to nadzienie. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię 😏 myślę że się uda 😁
OdpowiedzUsuńMożna dodać pokrojoną pierś z kurczaka
OdpowiedzUsuń