Lekko czosnkowa, delikatna, świeża sałatka z brązowym ryżem, ogórkiem, kukurydzą konserwową, szynką i koperkiem.
Składniki:
100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu)
1 długi świeży ogórek
puszka kukurydzy konserwowej
200 g szynki konserwowej w plastrach
duża garść pokrojonego koperku
3 ząbki czosnku
3 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz
Wykonanie:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż brązowy gotujemy około 35 minut).
- Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
- Kukurydzę odsączamy z zalewy.
- Szynkę kroimy na małe kawałki.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku.
- Smacznego :)
Robię taką samą, pyszna jest☺
OdpowiedzUsuńZe świeżym koperkiem musi pachnieć typowo jak wiosna <3
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta sałatka, świeży ogórek i koperek nadaje jej wiosennego charakteru :)
OdpowiedzUsuńoczywiście komentarz o sałatce miał trafic tutaj ;) bardzo takie lubie
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobie😊
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńSałatka super a ja pochwalę jeszcze deskę w tle, piękna <3
OdpowiedzUsuńPycha, uwielbiam takie kolorowe, szybkie sałatki :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię sałatki z ryżem :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na smaczną i szybką sałatkę. Myślę, że przepis idealnie sprawdzi się na przekąskę podczas imprez i różnych innych okazji. Warto jednak zastąpić majonez czymś mniej kalorycznym, wtedy to już w ogóle będzie rewelacja!
OdpowiedzUsuńOczywiście, jeśli lubisz możesz dodać na przykład jogurt, jednak smak z majonezem jest moim zdaniem lepszy. :)
Usuń