Sałatka ryżowa z ogórkiem, szynką i kukurydzą

Lekko czosnkowa, delikatna, świeża sałatka z brązowym ryżem,  ogórkiem, kukurydzą konserwową, szynką i koperkiem.

Sałatka ryżowa z ogórkiem, szynką i kukurydzą

Składniki:

100 g ryżu brązowego (polecam Skworcu)
1 długi świeży ogórek
puszka kukurydzy konserwowej
200 g szynki konserwowej w plastrach
duża garść pokrojonego koperku
3 ząbki czosnku
3 czubate łyżki majonezu
sól
pieprz

Wykonanie:
  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie (ryż brązowy gotujemy około 35 minut).
  • Ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
  • Kukurydzę odsączamy z zalewy.
  • Szynkę kroimy na małe kawałki.
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki sałatki łączymy, dodajemy majonez. Solimy i pieprzymy do smaku.
  • Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Robię taką samą, pyszna jest☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze świeżym koperkiem musi pachnieć typowo jak wiosna <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się ta sałatka, świeży ogórek i koperek nadaje jej wiosennego charakteru :)

    OdpowiedzUsuń
  4. oczywiście komentarz o sałatce miał trafic tutaj ;) bardzo takie lubie

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka super a ja pochwalę jeszcze deskę w tle, piękna <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam takie kolorowe, szybkie sałatki :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię sałatki z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł na smaczną i szybką sałatkę. Myślę, że przepis idealnie sprawdzi się na przekąskę podczas imprez i różnych innych okazji. Warto jednak zastąpić majonez czymś mniej kalorycznym, wtedy to już w ogóle będzie rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jeśli lubisz możesz dodać na przykład jogurt, jednak smak z majonezem jest moim zdaniem lepszy. :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...