Składniki:
110 g masła
100 g gorzkiej czekolady
200 g marmolady pomarańczowej
2 jajka
100 g cukru
130 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Masło i czekoladę roztapiamy na patelni. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
- Marmoladę, jajka i przestudzoną czekoladę z masłem wlewamy do dużej miski i całość mieszamy widelcem do połączenia się składników.
- Składniki suche: cukier, mąkę i proszek do pieczenia wsypujemy do drugiej miski i mieszamy.
- Wymieszane składniki suche dosypujemy do składników mokrych. Całość ponownie mieszamy widelcem do połączenia się składników.
- Keksówkę o górnych wymiarach 10 cm x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto.
- Ciasto wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka. U mnie trwa to około 55 minut. Piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
- Smacznego :)
Chętnie zjadałabym kawałek tego pysznego ciasta na podwieczorek :)
OdpowiedzUsuńAleż ono wyglada :)
OdpowiedzUsuńCiasto z marmoladą pomarańczową, to musi być wybitne!
OdpowiedzUsuńPo wyglądzie powiedziałabym, że czekoladowe ciasto z pomarańczą :) Wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńSłuszna uwaga :)
UsuńJakie fajne ciasto. Częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńPołączenie czekolady i pomarańcza to strzał w dziesiątkę 😊 ❤
OdpowiedzUsuńNajlepsze połączenie ☺☺
OdpowiedzUsuńWygląda tak rozkosznie czekoladowo!
OdpowiedzUsuńCzy zamiast marmolady pomarańczowej może być dżem pomarańczowy.
OdpowiedzUsuńMoże :)
UsuńAle musi też pięknie pachnieć <3
OdpowiedzUsuńtakie ciasto wspaniale musi smakować
OdpowiedzUsuńPycha ! Czekoladowe ciasta należą do moich ulubionych :D
OdpowiedzUsuńlubię czekoladowe ciasta! To zrobię na pewno ;)
OdpowiedzUsuń