Składniki:
6 pałek z kurczaka
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia (polecam olej kokosowy Skworcu)
4 większe cebule
Wykonanie:
- Pałki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przygotowane mięso wkładamy na godzinę do lodówki.
- Pałki podsmażamy, z dwóch stron, na gorącym oleju. Przy podsmażaniu mięsa, tłuszcz będzie pryskać. Warto przykryć patelnię siatkową osłoną do smażenia. Gdy pałki się podrumienią, odkładamy je na talerz.
- Na ten sam tłuszcz wrzucamy cebulę pokrojoną w półkrążki. Solimy ją oraz pieprzymy i podsmażamy do zeszklenia.
- Do zeszklonej cebuli dokładamy pałki i wlewamy około 1/3 -1/2 szklanki wody. Patelnię przykrywamy i całość dusimy 50 minut. W połowie czasu duszenia mięso odwracamy na drugą stronę i jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą. Po tym czasie patelnię odkrywamy i jeszcze przez około 3 - 5 minut dusimy, aby odparowała woda.
- Smacznego :)
Cebulka dodaje tutaj smaku :)
OdpowiedzUsuńKochana pyszna propozycja na obiadek :-)
OdpowiedzUsuńLubię takiego kurczaka, pycha☺
OdpowiedzUsuńPyszne danie jednogarnkowe, proste składniki i taki smaczny efekt :)
OdpowiedzUsuńw takiej wersji muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńJa z mężem zjedlibyśmy z apetytem ale syn już niekoniecznie :)
OdpowiedzUsuńPożywny obiadek ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńNa pewno niejednej osobie pociekła ślinka na ten widok :D
OdpowiedzUsuńIdealna pozycja na obiad.
OdpowiedzUsuńŁadnie. Wygląda ale czy tak samo smakuje zaraz zobaczymy...🍗
OdpowiedzUsuń