Zapiekanka z ziemniaków i cukinii - doprawiona czosnkiem, pomidorami i oregano. Może stanowić samodzielne danie lub dodatek do pieczonego mięsa.
Składniki:
500 g niewielkich ziemniaków
kilka małych cukinii - łącznie 500 g
oliwa z oliwek - 12 łyżek
5 ząbków czosnku
2 czubate łyżeczki mielonych pomidorów suszonych
sól
pieprz
--------------------
1 czubata łyżeczka oregano
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na cienkie plastry.
- Cukinię, bez obierania, kroimy na plastry około dwa razy grubsze od ziemniaków.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 4 łyżkami oliwy.
- Ziemniaki i cukinię wkładamy do dużej miski. Wlewamy 8 łyżek oliwy i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy warzywa oliwą.
- Dodajemy mielone pomidory, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy. Warzywa potrzebują dość dużo soli. Inaczej będą mdłe.
- Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Zapiekankę pieczemy około 60 minut w temperaturze 190 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że warzywa się fajnie zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie.
- Po wyjęciu z piekarnika, posypujemy oregano.
- Smacznego :)
Z pewnością pyszna :)
OdpowiedzUsuńprosta a jakże smaczna
OdpowiedzUsuńProste składniki, a taki fajny efekt :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ☺☺
OdpowiedzUsuńLubie cukinie. Fajny pomysl na jej wykorzystanie 🙂
OdpowiedzUsuńPychota, chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na taką zapiekankę.
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pyszna zapiekanka, a do tego ładnie się prezentuje :) Bardzo lubię połączenie cukinii i ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńProste i pyszne danie ! Uwielbiam takie warzywne zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :) Uwielbiam pieczone warzywa, więc będę musiała pomyśleć nad zrobieniem takiej zapiekanki :)
OdpowiedzUsuń