Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami

Zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Danie szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo dobre.

Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami

Składniki:

1 średnia cebula
7-8 łyżek oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów
garść listków bazylii
1 łyżeczka cukru
sól
pieprz
50 g czarnych oliwek
240 g makaronu spaghetti (2 porcje)

Wykonanie:
  • Cebulę siekamy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie (do zeszklenia). Oliwa nada pomidorowemu sosowi charakterystycznego smaku, dlatego dajemy jej dość dużo (7-8 łyżek).
  • Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli i podsmażamy około 3 minuty.
  • Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do cebuli.Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno poszatkowane listki bazylii. Dusimy pod przykryciem 20 minut. W międzyczasie dodajemy pokrojone na pół oliwki.
  • Gotowe.
  • Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy al dente.
  • Do sosu wrzucamy makaron. Mieszamy.
  • Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Pycha, bardzo lubię takie dania z makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pod każdą postacią :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię takie dania w piątek ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne urozmaicenie w postaci oliwek!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubimy takie dania, szybko i smacznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :D Zwłaszcza teraz, gdy można przygotować sos ze świeżych i smacznych pomidorów :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...