Pierogi z mięsem wołowym

Jeśli lubicie pierogi, zachęcam Was do zrobienia pierogów z mięsem wołowym. 

Pierogi z mięsem wołowym

Składniki na ciasto (na około 70 pierogów):


500 g mąki
2 łyżki oleju
około 330 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli


Składniki na farsz:

700 g mięsa wołowego
2 średnie cebule
olej do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz mielony (dość dużo)

około 14 łyżek bulionu wołowego

Okrasa:
olej
1 duża cebula
sól do smaku


Dodatki do gotowania mięsa:

1 marchewka
1 pietruszka
niewielki seler
niewielki por
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
około 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz mielony

Wykonanie:
  • Przygotowanie mięsa:
  • Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny. 
  • Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
  • Mięso wyjmujemy z bulionu, studzimy. Bulion wykorzystujemy do zup lub sosów.
  • Wykonanie farszu:
  • Cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju do zeszklenia. 
  • Ugotowane i ostudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa. 
  • Do mięsa dodajemy zeszkloną cebulę. Dolewamy około 14 łyżek bulionu. Dajemy go tyle, aby masa mięsna nie była sucha. Całość lekko dosalamy i dość mocno pieprzymy. Farsz nie może być mdły.
  • Gotowe :)
  • Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki lub kwadraciki. Na środku każdego układamy uformowaną w rękach kulkę farszu i zlepiamy brzegi. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. 
  • Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek porcjami. Podczas wrzucania pierogów do wody, należy je co jakiś czas ostrożnie pomieszać, aby nie przykleiły się do dna.  Po zagotowaniu się wody z pierogami, zmniejszamy gaz i gotujemy je 2 - 3 minuty od wypłynięcia.
  • Pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy i podajemy. Ja okraszam cebulką podsmażoną na oleju. W tym celu cebulę drobno kroimy, solimy i podsmażamy na oleju.
  • Smacznego :)

13 komentarzy:

  1. Pyszne, takie pierogi robiła moja babcia z mięsem z rosołu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja właśnie mam ochotę na pierogi☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pierogi z mięsem. Często je robię, kiedy gotuję rosół z mięsa mieszanego. A Ty zrobiłaś taki ekstrakt bulionowy i to mięsko takie długo gotowane... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym zjadła takie pierożki 💛 💛 💚 ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Znajdą się zainteresowani smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz będą za nami chodzić pierogi :D Te muszą być pycha choć my mamy ochotę na prawdziwe ruskie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. nice article my friend..
    please visit my blog too

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają pysznie :) Dawno nie jadłam pierogów, teraz pewnie skusiłyby mnie najbardziej jakieś z owocami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. ojj zjadłabym sobie takie pyszne pierożki

    OdpowiedzUsuń
  10. Szczerze na początku byłam sceptycznie nastawiona do mięsa wołowego w pierogach, ale spróbowałam i od teraz to moje ulubione pierogi! Jeśli ktoś się waha jak ja, to zrób, a nie pożałujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli chodzi o farsz to dla mnie... bomba. Rewelacja, tym bardziej, że do tej pory zawsze pierogi z mięsem wychodziły mi takie mdłe i niezbyt specjalne. A tutaj... wołowina zrobiła robotę. Naprawdę pyszne. Ulepiłam na próbę 80 sztuk, ale już widzę, że będę musiała wrócić do tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...