Bulion wołowy wykorzystuję jako bazę do zup i sosów. Często dzielę go na porcje i zamrażam. Z mięsa po bulionie robię pierogi lub paszteciki.
Składniki:
700 g mięsa wołowego z kością
1 marchewka
1 pietruszka
niewielki seler
niewielki por
2 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
około 1 płaskiej łyżeczki soli
pieprz mielony
Wykonanie:
- Mięso dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą (około 2 litry), dodajemy płaską łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie i włączamy. Po zagotowaniu, zdejmujemy szumowinę, zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu mięso gotujemy 1,5 godziny.
- Dodajemy warzywa i gotujemy następne 1,5 godziny. W międzyczasie bulion pieprzymy i jeśli zachodzi potrzeba, solimy.
- Bulion przecedzamy.
- Gotowe :)
Też zamrażam bulion, potem zupę robi się błyskawicznie:)
OdpowiedzUsuńTeż tak robię, mrożony bulion to świetny dodatek ułatwiający życie :) ostatnio częściej robię drobiowy, ale ten wołowy jest również pyszny i ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńIdealny jako baza do zup i sosów :-)
OdpowiedzUsuńDobry bulion to podstawa.
OdpowiedzUsuń