Składniki ciasta naleśnikowego:
1,5 szklanki mąki
3 łyżki oleju
1/5 szklanki cukru (ilość według uznania)
łyżeczka cukru waniliowego
1 jajko
1 szklanka mleka
około 1/3 szklanki wody
Składniki frużeliny:
250 g wiśni
50 g cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Ponadto:
waniliowy serek homogenizowany
Wykonanie frużeliny:
- Wiśnie drylujemy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok.
- Sok odlewamy do szklanki i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
- Wiśnie łączymy z cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania.
- Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca. Trwa to około 3-4 minuty.
- Gorącą frużelinę odstawiamy do wystygnięcia.
Wykonanie naleśników:
- Składniki ciasta naleśnikowego miksujemy. Ilość mleka musi być taka, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję, tzn powinno się łatwo rozprowadzać na patelni, ale nie powinno być bardzo rzadkie. Jeśli mleka dodaliśmy za dużo, można dosypać trochę mąki.
- Naleśniki smażymy na bardzo gorącej patelni. Ja robię je na patelni teflonowej lub ceramicznej, dzięki czemu nie muszę smarować patelni olejem. Czasami pierwszy naleśnik lekko przykleja się do patelni. Aby temu zapobiec, można przesmarować ją 1 łyżką oleju. Ja używam do tego celu pędzelka kuchennego. Kolejne naleśniki już nie przywierają.
- Naleśniki smarujemy serkiem i rolujemy. Na wierzchu układamy frużelinę wiśniową.
- Smacznego :)
Lubię taką frużelinę:)
OdpowiedzUsuńPyszne. Uwielbiam naleśniki pod każdą postacią :-)
OdpowiedzUsuńSuper, pięknie podałaś naleśniki :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, zjadłabym kilka :D
OdpowiedzUsuńPięknie podane!
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości na śniadanie.
OdpowiedzUsuń