Lubicie gołąbki z młodej kapusty? Bardzo często gołąbki gotuję w wywarze z warzyw. Dzięki temu mają bardzo fajny smak. Zachęcam do zrobienia :)
Składniki gołąbków:
1 średnia młoda kapusta
300 g ryżu białego
0,5 kg mielonej karkówki
3 średnie cebule
4 ząbki czosnku
olej (kilka łyżek)
sól
pieprz mielony
5 -6 grzybów suszonych
Ponadto:
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna pieprzu czarnego
4 listki laurowe
około 3 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki)
Wykonanie:
- Przygotowanie farszu:
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze około 2 - 3 minuty.
- Grzyby płuczemy i drobno siekamy.
- Mięso łączymy z cebulą i ryżem. Dodajemy sól (1 płaska łyżeczka), pieprz mielony (2 płaskie łyżeczki) i grzyby. Całość dokładnie wyrabiamy.
- Przygotowanie kapusty i zawinięcie gołąbków:
- Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wkładamy do dużego garnka.
- Do kapusty dolewamy wrzątek i dosypujemy 1 czubatą łyżeczkę soli.
- Kapustę parzymy około 5 - 8 minut, przewracamy na drugą stronę i parzymy około 5 minut.
- Kapustę wyjmujemy z garnka, oddzielamy od niej sparzone, miękkie liście. Po ściągnięciu około 1/3 liści ponownie sparzamy kapustę. Tym razem można to robić krócej. Kapustę wyjmujemy i ponownie oddzielamy miękkie liście. Zazwyczaj zachodzi konieczność sparzenia kapusty jeszcze raz.
- Z każdego liścia skrajamy gruby nerw.
- Liście napełniamy farszem i zwijamy gołąbki. Najpierw farsz przykrywamy jednym końcem liścia kapusty (tym naprzeciwko głąba), następnie zakładamy boki i liść zwijamy. Gołąbka kładziemy zwinięciem do dołu.
- Zwijamy wszystkie gołąbki.
- W dużym garnku ciasno, warstwami układamy gołąbki. Mi wychodzą zazwyczaj 3 warstwy gołąbków.
- Tak przygotowane gołąbki zalewamy wywarem z warzyw tak, aby ostatnia warstwa gołąbków była przykryta do 2/3 wysokości. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu.
- Gołąbki gotujemy około 80 minut.
- Gotowe.
- Ja lubię gołąbki podsmażone, więc przed podaniem podsmażam je na niewielkiej ilości oleju.
- Smacznego :)
Uwielbiam gołąbki!:)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy w 100% :)
OdpowiedzUsuńZ młodej kapustki najlepsze!
OdpowiedzUsuńPyszności! :) Gołąbki prezentują się wyśmienicie :) Uwielbiam te z młodej kapusty <3
OdpowiedzUsuńPycha, takie smakują najlepiej, gdy kapusta jest młoda i pyszna :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Uwielbiam z młodej kapusty :-)
OdpowiedzUsuńMniam :) Z młodej kapusty wychodzą najlepsze!
OdpowiedzUsuńUwielbiam. Pysznie!
OdpowiedzUsuń