Składniki (dla 1 osoby):
1 malutka cebula
1 mały pomidor
kilka plasterków niewielkiej cukinii
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie:
- Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na grube plasterki.
- Cukinię kroimy w plasterki.
- Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
- Cebulę i cukinię solimy i podsmażamy na tłuszczu.
- Do podsmażonych warzyw dokładamy pomidora. Pieprzymy go oraz solimy i chwilkę podsmażamy.
- Warzywa zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.
- Patelnię przykrywamy i omleta podsmażamy, aż się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.
- Gdy omlet się zetnie, wykładamy na niego ponownie warzywa. Omleta składamy, pomagając sobie szeroką szpatułką i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz.
- Smacznego :)
Pychotka ☺
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńBoski! Apetyczny i kolorowy! Idealne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na śniadanko kochana :-)
OdpowiedzUsuńPyszny omleciki, takie wytrawne ze świeżymi warzywami smakują doskonale :)
OdpowiedzUsuńDelikatny i na pewno smaczny :)
OdpowiedzUsuńOmlety na słodko czy słono u nas pojawiają się kilka razy w tygodniu :D
OdpowiedzUsuń