Idealny na śniadanie - omlet z cebulą i pieczarkami.
Składniki (dla 1 osoby):
1 niewielka cebula
50 g pieczarek
1 łyżeczka masła lub oleju kokosowego rafinowanego
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie:
- Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Pieczarki kroimy na drobne plasterki.
- Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
- Cebulę solimy i podsmażamy na tłuszczu.
- Do podsmażonej cebuli dokładamy pieczarki, które pieprzymy, solimy i podsmażamy.
- Na pieczarki wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.
- Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.
- Gdy omlet się zetnie, zsuwamy go z patelni na talerz.
- Smacznego :)
Mniam! Pieczarki i cebulka to moje ulubione dodatki do omletu :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny omlecik :) Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie, mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper smaczny <3
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDla mnie to połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny omlet, na weekendowe śniadanie pasuje idealnie :)
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i pysznie. Takie omlety często robię Połówkowi do pracy.
OdpowiedzUsuńPyszniutkie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy pieczarki i w omlecie smakują przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne śniadanko ☺
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńDzięki
OdpowiedzUsuń