Drożdżowe rogaliki z marmoladą różaną. Idealne na drugie śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Mięciutkie, puchate i proste do zrobienia.
Składniki ciasta:
250 ml ciepłego mleka
550 g mąki pszennej (typ 550)
1/2 płaskiej łyżeczki soli
30 g drożdży
130 g cukru
80 g rozpuszczonego, letniego masła
2 jajka
1 płaska łyżeczka mielonej wanilii
Ponadto:
500 g twardej marmolady różanej
1 jajko do posmarowania rogalików
mąka do posypania blatu
Wykonanie:
- Jajka wyjmujemy z lodówki wcześniej, aby się ogrzały.
- Odmierzamy wszystkie składniki.
- W dużej misce łączymy: rozdrobnione drożdże, łyżkę mąki, łyżkę cukru i ciepłe mleko. Całość mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy, przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce, na 20 minut. W tym czasie drożdże zaczną rosnąć.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki ciasta i całość wyrabiamy mikserem około 5 minut.
- Wyrobione ciasto ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (przykryte ściereczką). Tym razem na 1 godzinę. W tym czasie ciasto potroi swoją objętość.
- Blat posypujemy mąką. Ciasto wykładamy z miski i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na duże koło o grubości około 3 mm.
- Rozwałkowane ciasto kroimy nożem na 16 trójkątów. Mimo, że ciasto trochę klei się do noża, krojenie nie jest problemem.
- Każdy trójkąt rozprowadzamy rękoma na blacie, aby był troszkę szerszy.
- Marmoladę kładziemy na cieście i ciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły.
- Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się.
- Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia.
- Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut.
- Rogaliki studzimy na kratce.
- Smacznego :)
Małe, urocze, do zjedzenia ;)
OdpowiedzUsuńSuper bardzo fajna sprawa, takie rogaliki są świetną przekąską do kawy czy po śniadaniu jako coś słodkiego na prawdę bardzo smaczne i fajne. My często jemy takie przysmaki.
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo, bardzo lubię różane nadzienie do rogalików, albo pączków :)
OdpowiedzUsuńA właśnie mam kilka słoiczków marmolady różanej z letnich przetworów. Zapodałaś mi ciekawy pomysł jak je wykorzystać :)
OdpowiedzUsuńCzęstuję się jednym, wyglądają pysznie Aguś:)
OdpowiedzUsuńPewnie Asiu :)
UsuńBardzo lubię rogaliki :-) cudowne ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyszły! <3 Musiały smakować wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie mam ochotę takue upiec☺
OdpowiedzUsuńPięknie zawinięte rogaliki :) Takie malutkie idealne na przegryzkę :)
OdpowiedzUsuńPyszne, takie na jeden kęs :)
OdpowiedzUsuń