Tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi.
Składniki na ciasto:
1 kg mąki (typ 500)
około 700 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
1 kg kapusty kiszonej
65 g grzybów suszonych (polecam Skworcu)
3 cebule
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz
Okrasa:
oliwa
2 cebule
sól do smaku
Przygotowanie farszu:
- Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Najlepiej zrobić to wieczorem. Kolejnego dnia grzyby gotujemy 1,5 godziny.
- Po ugotowaniu, grzyby studzimy, odsączamy z wody i bardzo drobno kroimy lub mielimy w maszynce.
- Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
- Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej grzyby i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie".
Przygotowanie ciasta i pierogów:
- Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
- Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
- Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi nie obsychały, przykrywamy je ściereczką.
- Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
- W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna.
- Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
- Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
- Smacznego :)
Moja rodzinka uwielbia ;)
OdpowiedzUsuńMy wręcz kochamy pierogi i wraz z sałatką jarzynową mogłybyśmy tylko i wyłącznie je jeść podczas świąt :D
OdpowiedzUsuńBez tego dania u mnie nie ma świąt :)
OdpowiedzUsuńKocham miłością wielką! Szczególnie z takim farszem. Żebym jeszcze miała więcej zapału do ich lepienia ;)
OdpowiedzUsuńCiasto na pierogi robię tak samo i jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane <3
OdpowiedzUsuńPyszne pierogi, na wigilijnym stole to danie obowiązkowe :)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo pisać...najlepsze!!!:)
OdpowiedzUsuńSmak tradycji,pychota ☺
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) Pierogi mam już gotowe i zamrożone :)
OdpowiedzUsuń