Pierogi z kapustą i grzybami

Tradycyjne, wigilijne pierogi z kapustą  kiszoną i grzybami leśnymi.


Pierogi z kapustą i grzybami


Składniki na ciasto:

1 kg mąki (typ 500)
około 700 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli

Składniki na farsz:

1 kg kapusty kiszonej
65 g grzybów suszonych (polecam Skworcu)
3 cebule
oliwa do podsmażenia cebuli
sól do smaku
pieprz

Okrasa:

oliwa
2 cebule
sól do smaku

Przygotowanie farszu:
  • Grzyby namaczamy w wodzie dzień wcześniej. Najlepiej zrobić to wieczorem. Kolejnego dnia grzyby gotujemy 1,5 godziny. 
  • Po ugotowaniu, grzyby studzimy, odsączamy z wody i bardzo drobno kroimy lub mielimy w maszynce.
  • Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy, na niewielkiej ilości oliwy, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Kapustę drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do zmięknięcia kapusty (około 1 godziny). Po ugotowaniu kapustę studzimy i mocno odciskamy z wody. Dodajemy do niej grzyby i zeszkloną cebulę. Całość doprawiamy solą i dość mocno pieprzem oraz dokładnie mieszamy. Farsz powinien być dość mocno doprawiony, ponieważ jeszcze się "przegryzie".
Przygotowanie ciasta i pierogów:
  • Składniki ciasta umieszczamy w misce i całość wyrabiamy, aż ciasto stanie się miękkie, sprężyste i przestanie się lepić do rąk. Jeśli ciasto nie będzie chciało przestać się lepić, dodajemy troszkę mąki i ponownie wyrabiamy.
  • Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i  odkładamy na 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części i po kolei cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.
  • Z ciasta wykrajamy krążki, na środku których układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi. Ja na koniec, brzegi każdego pieroga dociskam widelcem, dzięki czemu powstają "ozdobne" ząbki.
  • Po ulepieniu pierogów przygotowujemy garnek z wodą do ich ugotowania oraz cebulkę do ich okraszenia. Aby w tym czasie pierogi nie obsychały, przykrywamy je ściereczką.
  • Cebulę kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.
  • W tym samym czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi wrzucamy na wrzątek porcjami. Zaraz po wrzuceniu pierogi delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aby nie przykleiły się do dna.  
  • Pierogi gotujemy 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Po tym czasie pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Pierogi okraszamy cebulką i podajemy.
  • Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. My wręcz kochamy pierogi i wraz z sałatką jarzynową mogłybyśmy tylko i wyłącznie je jeść podczas świąt :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez tego dania u mnie nie ma świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham miłością wielką! Szczególnie z takim farszem. Żebym jeszcze miała więcej zapału do ich lepienia ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto na pierogi robię tak samo i jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne pierogi, na wigilijnym stole to danie obowiązkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam :) Pierogi mam już gotowe i zamrożone :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...