Składniki (dla 1 osoby):
1 cebula
1 łyżka masła lub oleju kokosowego rafinowanego
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie:
- Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
- Cebulę solimy i podsmażamy na tłuszczu.
- Do podsmażonej cebuli wlewamy jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.
Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5. - Smacznego :)
jaki ładny, wygląda na pulchny i lekki, pyszne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie. Uwielbiam jeść omlety i jem je często na śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńProsto i pysznie. Idealny początek dnia :)
OdpowiedzUsuńPycha! :) Bardzo smaczne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńIdealne na śniadanko ☺
OdpowiedzUsuńProste i pożywne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda, aż ślinka ciemnie na jego widok:)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWolimy omlet ze szczypiorkiem niż z cebulą ale i tak byśmy chętnie zjadły :)
OdpowiedzUsuńJest cudowny :)
OdpowiedzUsuńWspaniały, aromatyczny i delikatny... Tak go sobie wyobrażam :)
OdpowiedzUsuńPyszny! Bardzo lubię wytrawne omlety i ogólnie jajka na śniadanie :D
OdpowiedzUsuńPyszności :)Aguś wszystkiego co najlepsze na Nowy Rok :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDzięki