Wigilijne uszka z grzybami

Wigilijne uszka z grzybami, do podania z barszczem. Uszka robię zawsze jakiś czas przed Wigilią i zamrażam. Gotuję je dopiero w Wigilię. Smakują, jakby były dopiero co zrobione, a ja mam mniej pracy w czasie przedświątecznym.

Wigilijne uszka z grzybami

Składniki na ciasto (około 90 uszek):

600 g mąki
2 łyżki oleju
około 400  ml bardzo ciepłej wody
1/2 łyżeczki soli


Składniki farszu:

1 duża cebula
60 g grzybów suszonych (polecam Skworcu)
olej
sól
pieprz


Przygotowanie farszu:

  • Dzień wcześniej grzyby dokładnie płuczemy i namaczamy w niewielkiej ilości wody. Najlepiej zrobić to wieczorem. Następnego dnia grzyby gotujemy 1,5 godziny (w tej samej wodzie). 
  • Po ugotowaniu, grzyby studzimy, mocno odciskamy z wody i bardzo drobno kroimy lub rozdrabniamy blenderem.
  • Cebulę drobno kroimy, przekładamy na patelnię, solimy i podsmażamy, na niewielkiej ilości oleju, do momentu zeszklenia się cebuli.
  • Grzyby solimy, pieprzymy oraz dodajemy do nich zeszkloną cebulę. Tak przygotowany farsz odstawiamy na co najmniej 2 godziny, aby się "przegryzł". Po tym czasie farsz próbujemy i jeśli zachodzi potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Wodę z gotowania grzybów chłodzimy i zamrażamy. Można ją dodawać do sosów, bigosu, czerwonego barszczu, ...
Wykonanie pierogów:
  • Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. 
  • Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i  odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło.
  • Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części. 
  • Porcję ciasta rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki. 
  • Na każdy kwadracik nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. 

  • Na koniec łączymy końce pierożków, tworząc uszka. Końce mocno dociśnijcie. Jeśli są za mocno oprószone mąką i nie chcą się sklejać,  leciutko je zmoczcie wodą. 
  • Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta.
  • Jeśli uszka chcecie zamrozić, to wystarczy je dodatkowo oprószyć mąką, rozłożyć na płaskim, plastikowym naczyniu i włożyć do zamrażarki. Gdy zamarzną, uszka przekładamy do woreczka.
  • W Wigilię zamrożone uszka wrzucamy na osolony wrzątek. Uszka wrzucamy do wody porcjami i gotujemy około 1,5 - 2 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. 
  • Uszka wyjmujemy łyżką cedzakową, a do garnka wrzucamy kolejną porcję.
  • Podajemy z barszczykiem.
  • Smacznego :)





18 komentarzy:

  1. mmmmmm już nie mogę doczekać sie wigilii ....jak nie lubię uszek z grzybami tak w wigilie smakują mi wyjątkowo !

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak znalazł do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czas przygotowań do świąt jest fantastyczny :) Dużo wspólnych chwil z rodziną przy filiżance aromatycznej kawy :) ...a na uszka z grzybami każdy czeka najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. One w ten dzień dzień smakują wyjątkowo <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Śliczne uszka, bardzo pięknie ulepione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje uszka już się mrożą. W ten sposób organizuję sobie czas na inne również ważne sprawy. Agnieszko Twoje uszka są śliczne a zrobione z kwadracików, moje są z kółeczek i też tak się zawijają. Czary...:)
    Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też zamrożone. Teraz kolej na pierogi. Trzeba sobie ułatwiać pracowity czas przedświąteczny. :)

      Usuń
  7. Uwielbiam uszka z grzybami i nie może ich zabraknąć u mnie w Wigilię. Obowiązkowy dodatek do barszczu na zakwasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. sporo uszek :) mniami. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Małe pyszności :-) w tym roku uszka robi moja mama :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. U nas się uszek nie robi ;) Kiedyś kupiłyśmy gotowe i nikt ich nie chciał jeść :D Więc jak już to trzeba zrobić domowe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne, domowe uszka :) Najlepsze na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Barszczyk to prawdziwa uczta bez tego by nie bylo świąt

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...