Zupa pieczarkowa

Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie.


Zupa pieczarkowa


Składniki:

około 2,5 litra wody
porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa)
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu)
sól do smaku
mały seler
por
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
------------------------------------------
500 g pieczarek
olej
około 100 ml śmietany 18%
natka pietruszki do ozdoby
-----------------------------------------
makaron

Wykonanie:
  • Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy. Gdy woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco ściągamy szumowinę.
  • Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny).
  • Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut)
  • Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy. 
  • Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
  • Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy.
  • Hartujemy śmietanę. W tym celu, w oddzielnym naczyniu, łączymy śmietanę z około 100 ml zupy. Zupę dodajemy do śmietany małymi porcjami. Rozrobioną śmietanę dodajemy do zupy.
  • Gotowe.
  • Zupę podajemy z makaronem. Najlepiej ugotować go przed samym podaniem zupy. 
  • Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Pyszna taką własnie lubię :)Szczęśliwego Nowego roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Robię na różne sposoby, bo lubię pieczarki. Ale przeważnie zawsze podsmażam je, tak jak Ty. Zjadłabym :)
    Agnieszko, Szczęśliwego, Radosnego... Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zupka, uwielbiam pieczarkową :-) życzę ci Aguś wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na rosołku to jest dopiero pyszna zupa :) Tak jak rosołu nie lubimy tak wszelkie inne zupy na nim uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsza, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam wszystkie grzyby, a w szczególności pieczarki, więc zupa idealnie trafia w mój gust :)
    Wszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię taką pieczarkową, ostatnio dodaję mleczko kokosowe zamiast śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jedna z moich ulubionych zup :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...