Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie.
Składniki:
około 2,5 litra wody
porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko
2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa)
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu)
sól do smaku
mały seler
por
2 marchewki
1 korzeń pietruszki
------------------------------------------
500 g pieczarek
olej
około 100 ml śmietany 18%
natka pietruszki do ozdoby
-----------------------------------------
makaron
Wykonanie:
- Mięso oczyszczamy, myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i włączamy. Gdy woda prawie zacznie się gotować, zmniejszamy gaz i gotujemy na bardzo wolnym ogniu 40 minut. Na bieżąco ściągamy szumowinę.
- Po tym czasie dodajemy domową Vegetę, liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz. Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny).
- Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut)
- Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy.
- Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki, delikatnie solimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.
- Podsmażone pieczarki dodajemy do zupy.
- Hartujemy śmietanę. W tym celu, w oddzielnym naczyniu, łączymy śmietanę z około 100 ml zupy. Zupę dodajemy do śmietany małymi porcjami. Rozrobioną śmietanę dodajemy do zupy.
- Gotowe.
- Zupę podajemy z makaronem. Najlepiej ugotować go przed samym podaniem zupy.
- Smacznego :)
Pyszna taką własnie lubię :)Szczęśliwego Nowego roku :)
OdpowiedzUsuńZupa pieczarkowa to jedna z moich ulubionych. Robię na różne sposoby, bo lubię pieczarki. Ale przeważnie zawsze podsmażam je, tak jak Ty. Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAgnieszko, Szczęśliwego, Radosnego... Nowego Roku :)
Pyszna zupka, uwielbiam pieczarkową :-) życzę ci Aguś wszystkiego co najlepsze na ten nowy roczek. No i szampańskiej zabawy :-)
OdpowiedzUsuńChyba takiej nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńPyszna i pożywna zupa :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku! :)
OdpowiedzUsuńNa rosołku to jest dopiero pyszna zupa :) Tak jak rosołu nie lubimy tak wszelkie inne zupy na nim uwielbiamy :D
OdpowiedzUsuńNajlepsza, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam wszystkie grzyby, a w szczególności pieczarki, więc zupa idealnie trafia w mój gust :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego na cały nowy rok :)
Bardzo lubię taką pieczarkową, ostatnio dodaję mleczko kokosowe zamiast śmietany :)
OdpowiedzUsuńJedna z moich ulubionych zup :) Pycha!
OdpowiedzUsuń