Śledzie po cygańsku - idealne na święta i wszelkie imprezki.
Składniki:
250 g śledzi w oleju
3 ogórki konserwowe
1 cebula czerwona
2 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka musztardy sarepskiej
100 ml ketchupu pikantnego
pieprz
Wykonanie:
- Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki i lekko pieprzymy.
- Ogórki konserwowe i cebulę kroimy w drobną kostkę.
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Łączymy ogórki, cebulę, czosnek, musztardę i keczup. Mieszamy.
- W słoiczku układamy naprzemiennie warstwami śledzie i sos.
- Wkładamy do lodówki. Podajemy schłodzone.
- Smacznego :)
Fajny pomysł na świątecznego śledzika :)
OdpowiedzUsuńPyszne śledziki! :) W takim wydaniu będą idealne na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuńŻyczę Ci zdrowych, spokojnych i wesołych Świąt! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMniam, jakie apetyczne! Bardzo lubię takie śledziki :D Życzę Ci wesołych, zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia! :*
OdpowiedzUsuńDoskonałe i na Święta, i na co dzień P)
OdpowiedzUsuńCudownych, radosnych, pełnych ciepła, miłości i rodzinnej atmosfery Świąt <3
Nigdy takich nie robiłam. Wypróbuję Twój przepis w karnawale :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku:-)
OdpowiedzUsuń