Składniki:
2 średnie cebule
biała część małego pora (około 10 cm)
2 marchewki
oliwa do podsmażania warzyw
2 małe cukinie (około 400 g)
3 ząbki czosnku
100 g zielonej soczewicy
sól
pieprz
około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
ziarna słonecznika (polecam Skworcu)
pestki dyni
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w piórka.
- Marchewkę i pora kroimy w krążki.
- Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
- Warzywa przekładamy do garnka.
- Cukinię, bez obierania, kroimy w krążki i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni.
- Do podsmażonej cukinii, bezpośrednio na patelnię (cukinię odgarniamy na bok), dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i całość podsmażamy jeszcze 2 minuty.
- Cukinię z czosnkiem przekładamy do garnka.
- Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy soczewicę i całość gotujemy 40 minut. W międzyczasie zupę doprawiamy pieprzem i jeśli zachodzi potrzeba, solą.
- Zupę miksujemy na gładki krem.
- Nasiona słonecznika i dyni prażymy na suchej patelni.
- Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy ziarnami.
- Smacznego :)
smakowicie wyglada!
OdpowiedzUsuńTreaz człowiek ma ochotę na zupy :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ta zupa, lubię krem z cukinii, ale nigdy nie dodawałam soczewicy, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJesienią zupki są najlepsze :) Ta, którą przygotowałaś na pewno jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy takie zupy :) Choć ostatnio króluje u nas pomidorowy krem :)
OdpowiedzUsuńBardzo sycąca!!! Idealna na chłodniejsze dni:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kremy☺
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa Aguś. Zjadłabym teraz taką :-)
OdpowiedzUsuńA właśnie szukałam dziś pomysłu na treściwą zupę! :)
OdpowiedzUsuń