Obowiązkowe ciasto w sezonie jagodowym. Delikatne, aromatyczne, lekkie, pełne owoców - kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką. Dacie się skusić?
Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej (typ 500)
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
100 g cukru
80 g zimnego masła
30 g jogurtu naturalnego
1 jajko
Ponadto:
galaretka pomarańczowa z cukrem + 350 ml wody
budyń o smaku waniliowym, z cukrem
450 ml mleka
pół litra jagód
Wykonanie:
1 jajko
Ponadto:
galaretka pomarańczowa z cukrem + 350 ml wody
budyń o smaku waniliowym, z cukrem
450 ml mleka
pół litra jagód
Wykonanie:
- Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozprowadzamy ją w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia.
- Jagody płuczemy i osuszamy.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier. Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko, jogurt i zagniatamy ciasto.
- Przygotowujemy formę do ciasta. W tym celu dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy ciastem. Wylepiamy również boki blaszki (do wysokości około 2,5 cm).
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut.
- Po tym czasie, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut, w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem.
- Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie.
- Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Czekamy, aż ciasto ostygnie.
- Przygotowujemy budyń. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka do 450 ml.
- Na ostudzone ciasto wykładamy gorący budyń.
- Czekamy, aż budyń ostygnie. W tym czasie galaretkę wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko zacznie gęstnieć.
- Na budyniu rozkładamy grubą warstwę jagód. Wylewamy na nie gęstniejącą galaretkę.
- Ciasto wkładamy do lodówki, do czasu stężenia galaretki.
- Smacznego :)
Na te upały ciacho z galaretką jest jak najbardziej pożądane :D
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńLetnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńSuper, prawdziwa uczta dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są mega pyszne :) Zwłaszcza w upalne dni :)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie. Do kawki idealne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto kochana :-) już mi smakuje :-)
OdpowiedzUsuńJa właśnie mam ochotę na takie ciacho☺
OdpowiedzUsuńAgnieszka, pięknie się prezentuje, a że lubię wszystko co kruche to już w ogóle bajka :))
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Mega apetycznie się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :) Takim ciastom po prostu nie można się oprzeć :D
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń