Kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką

Obowiązkowe ciasto w sezonie jagodowym. Delikatne, aromatyczne, lekkie, pełne owoców  - kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką. Dacie się skusić?


Kruche ciasto z budyniem, jagodami i galaretką

Przepis na tortownicę o średnicy około 24 cm.

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej (typ 500)
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
100 g cukru
80 g zimnego masła
30 g jogurtu naturalnego
1 jajko


Ponadto:

galaretka pomarańczowa z cukrem + 350 ml wody
budyń o smaku waniliowym, z cukrem
450 ml mleka

pół litra jagód

Wykonanie:
  • Najpierw przygotowujemy galaretkę. Rozprowadzamy ją w 350 ml wody. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu, zmniejszamy jedynie ilość wody. Galaretkę odstawiamy do wystygnięcia.
  • Jagody płuczemy i osuszamy.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, mieloną wanilię, cukier. Dodajemy masło, które drobno siekamy nożem. Dodajemy jajko, jogurt  i zagniatamy ciasto.
  • Przygotowujemy formę do ciasta. W tym celu dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowaną formę wylepiamy ciastem. Wylepiamy również boki blaszki (do wysokości około 2,5 cm). 
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej jego powierzchni i wkładamy do lodówki, na minimum 30 minut.  
  • Po tym czasie, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut,  w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałce dolnej + grzałka z termoobiegiem. 
  • Po 10 minutach pieczenia sprawdzamy, czy spód ciasta nie uniósł się do góry. Jeśli tak się stało, wystarczy w miejscu, gdzie ciasto się uniosło, przekłuć je raz widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie.
  • Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Czekamy, aż ciasto ostygnie.
  • Przygotowujemy budyń. Postępujemy według instrukcji na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka do 450 ml.
  • Na ostudzone ciasto wykładamy gorący budyń.
  • Czekamy, aż budyń ostygnie. W tym czasie galaretkę wkładamy do lodówki i czekamy aż lekko zacznie gęstnieć.
  • Na budyniu rozkładamy grubą warstwę jagód. Wylewamy na nie gęstniejącą galaretkę.
  • Ciasto wkładamy do lodówki, do czasu stężenia galaretki. 
  • Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Na te upały ciacho z galaretką jest jak najbardziej pożądane :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho prezentuje się przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, prawdziwa uczta dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta są mega pyszne :) Zwłaszcza w upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie. Do kawki idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne ciasto kochana :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja właśnie mam ochotę na takie ciacho☺

    OdpowiedzUsuń
  8. Agnieszka, pięknie się prezentuje, a że lubię wszystko co kruche to już w ogóle bajka :))

    OdpowiedzUsuń
  9. Super ciasto! Mega apetycznie się prezentuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe :) Takim ciastom po prostu nie można się oprzeć :D

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...