Frużelina wiśniowa

Dzisiaj zachęcam Was do zamknięcia wisienek w słoiku. Wiśnie w żelu, czyli frużelina wiśniowa, to doskonały dodatek do deserów, gofrów, czy naleśników.

Frużelina wiśniowa

Składniki (na 4 małe słoiczki):

1 kg wiśni
200 g cukru
3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
  • Wiśnie drylujemy i odstawiamy na 2 godziny, aby puściły sok.
  • Sok odlewamy do szklanki i dodajemy do niego mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy.
  • Wiśnie łączymy z cukrem i gotujemy 10 minut, od momentu zagotowania.
  • Dodajemy sok wiśniowy z mąką ziemniaczaną. Gotujemy, cały czas mieszając, aż frużelina zrobi się gęsta, szklista i błyszcząca.
  • Trwa to około 3-4 minuty.
  • Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. 
  • Słoików nie trzeba pasteryzować.
  • Smacznego:)

13 komentarzy:

  1. Moja Mama robiłą konfiturę z wiśni - wiśnie i cukier, tyle ale fruzelina to co innego niż konfitura ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do czekoladowych naleśników lub gofrów będzie pasować idealnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha, też robię, ale zawsze na bieżąco☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smaka narobiłaś :) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smakowicie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiśniowa frużelina smakuje najbardziej, a ta wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zimową porą na pewno znajdzie pyszne zastosowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo lubię taki dodatek do naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taką frużelinę to ja bym samą łyżeczką wyjadała :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszny dodatek do deserów, mniamm 😊 🍒🍒🍒

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam <3 Twoja wygląda niezwykle apetycznie <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha :) Widzę ją z goframi i bitą śmietaną :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiśniowa frużelina to najlepszy smakołyk świata!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...