Migdałowe, kruche ciasto z wiśniami i bezą

Pyszne, letnie, migdałowe, kruche ciasto z wiśniami. Dacie się skusić?

Migdałowe, kruche ciasto z wiśniami i bezą

Składniki ciasta:

150 g mąki pszennej (typ 500)
50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
80 g cukru
80 g zimnego masła
4 krople olejku migdałowego
3 żółtka

Składniki bezy:

3 białka
180 g cukru 

Składniki na wiśniowy środek:

600 g wiśni
80 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
50 g blanszowanych migdałów siekanych
--------------------
1 czubata łyżka bułki tartej

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Wiśnie drylujemy.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy i całość zagniatamy, do połączenia się składników. 
  • Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto jest lekko kleiste, więc łatwo się nim wykłada blaszkę. 
  • Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
  • Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg. 
  • Gdy ciasto się kończy podpiekać, przygotowujemy wiśniową masę:
  • Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier, migdały oraz proszek budyniowy  i całość dokładnie mieszamy. 
  • Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
  • Białka ubijamy, aż będą sztywne.
  • Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
  • Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
  • Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą. 
  • Następnie rozkładamy wiśnie.
  • Na wiśniach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
  • Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
  • Smacznego :)
  • Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.

11 komentarzy:

  1. Kwaśne wiśnie i słodka beza to jest to! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne! Właśnie mi się marzy jakieś ciacho z wiśniami :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to musi smakować! Genialne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie ciasta uwielbiam :) Bajecznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda tak zachęcająco-ślicznie, że po prostu grzech nie spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak pięknie wygląda, że na pewno dałabym się skusić od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. fajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś ale malinowa chmurka.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Wydrukuj

Zobacz również

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...