Składniki ciasta:
150 g mąki pszennej (typ 500)
50 g mąki migdałowej (polecam Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii (polecam Skworcu)
80 g cukru
80 g zimnego masła
4 krople olejku migdałowego
3 żółtka
Składniki bezy:
3 białka
180 g cukru
Składniki na wiśniowy środek:
600 g wiśni
80 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
80 g cukru
1 budyń śmietankowy z cukrem
50 g blanszowanych migdałów siekanych
--------------------
1 czubata łyżka bułki tartej
1 czubata łyżka bułki tartej
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wiśnie drylujemy.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy składniki ciasta: mąkę, mąkę migdałową, mieloną wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem. Dodajemy żółtka oraz olejek migdałowy i całość zagniatamy, do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy na blaszkę i wylepiamy nim spód oraz boki, do wysokości około 2,5 cm. Ciasto jest lekko kleiste, więc łatwo się nim wykłada blaszkę.
- Tak przygotowane ciasto, po całej powierzchni, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 30 minut do lodówki.
- Po 30 minutach ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 15 minut w 175 stopniach. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Gdy ciasto się kończy podpiekać, przygotowujemy wiśniową masę:
- Wiśnie przekładamy do miski, dodajemy cukier, migdały oraz proszek budyniowy i całość dokładnie mieszamy.
- Gdy upłynie czas 15 minut, przygotowujemy bezę (ciasta nie wyciągamy z piekarnika, bezę przygotowuje się około 3- 4 minuty):
- Białka ubijamy, aż będą sztywne.
- Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i całość ubijamy mikserem, aż masa będzie gęsta i błyszcząca. Cukier nie musi się podczas ubijania rozpuścić. Zrobi to podczas pieczenia.
- Gdy beza jest gotowa, wyciągamy ciasto z piekarnika.
- Równomiernie, po całej powierzchni, ciasto posypujemy bułką tartą.
- Następnie rozkładamy wiśnie.
- Na wiśniach rozkładamy bezę. Starajcie się nie dotknąć bezą blaszki. Ciasto będzie się łatwiej kroiło.
- Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy, w tej samej temperaturze i na tych samych grzałkach, przez 45 minut.
- Smacznego :)
- Ciasto przechowujemy bez przykrywania, na zewnątrz (nie w lodówce). Dzięki temu beza zachowa chrupkość.
Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńKwaśne wiśnie i słodka beza to jest to! <3
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Właśnie mi się marzy jakieś ciacho z wiśniami :D
OdpowiedzUsuńAle to musi smakować! Genialne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta uwielbiam :) Bajecznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńWygląda tak zachęcająco-ślicznie, że po prostu grzech nie spróbować :))
OdpowiedzUsuńBajeczne ciasto <3
OdpowiedzUsuńTak pięknie wygląda, że na pewno dałabym się skusić od razu :)
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńCoś ale malinowa chmurka.
OdpowiedzUsuń