Sposób na zamknięcie cukinii w słoiczku - ketchup z cukinii.
Składniki:
1,5 kg cukinii (waga wydrążonej i jeśli zachodzi potrzeba obranej cukinii)
400 g cebuli
3 płaskie łyżeczki soli
200 g cukru
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
pół płaskiej łyżeczki papryki ostrej
1 płaska łyżeczka pieprzu
200 ml octu
400 g koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
- Cukinię wydrążamy i obieramy ze skórki. (Dużą cukinię obieramy. Młodej, małej cukinii nie trzeba obierać, ale kolor keczupu będzie wpadał bardziej w brąz. Smak będzie taki sam.)
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Cukinię i cebulę wkładamy do garnka. Dodajemy sól i odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie cukinia puści sok.
- Po tym czasie garnek stawiamy na kuchence i na małym ogniu gotujemy 2 godziny. Przez 30 minut pod przykryciem. Kolejne 1,5 godziny bez przykrycia. W tym czasie odparujemy dużą ilość wody z cukinii. Co jakiś czas mieszamy.
- Dodajemy cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, pieprz, ocet i koncentrat. Gotujemy pod przykryciem kolejne 15 minut.
- Całość miksujemy blenderem.
- Gorący keczup wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut. Z takiej ilości wyjdzie 6 słoiczków o pojemności 300 ml.
- Pasteryzacja: na dno garnka wkładamy ściereczkę. Wstawiamy słoiczki. Wlewamy gorącą wodę do wysokości 3/4 słoików. Garnek przykrywamy. Od momentu zagotowania, pasteryzujemy 20 minut.
- Gotowe :)
Pyszny jest taki keczup 😊 Bardzo lubię 😊
OdpowiedzUsuńKiedyś dostałyśmy domowy ketchup z cukinii od koleżanki i bardzo nam smakował :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi taki co roku :) Pyszny jest :)
OdpowiedzUsuńBardzo go lubię i robię co rok :-)
OdpowiedzUsuńma super smak :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiego przepisu. Wspaniały pomysł. Chętnie skorzystam i zrobię kilka słoiczków.
OdpowiedzUsuńMiłego dnia Kochana :)
Życzę smacznego :)
UsuńCo roku mam w planach taki keczup i jakoś nie mogę się zmobilizować, żeby zrobić :)
OdpowiedzUsuńsuper, sporo koncentratu, ale cukinia też jest ;)
OdpowiedzUsuńBrzmi bardzo ciekawie! Pyszności! I z naturalnych składników :)
OdpowiedzUsuń