Składniki:
1 malutka cebula
łyżka masła
60 g kurek
2 jajka
sól
pieprz
Wykonanie:
- Przygotowujemy patelnię o średnicy około 23 cm i pokrywkę.
- Cebulę kroimy w kostkę.
- Kurki myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i jeśli są duże, kroimy na ćwiartki. Małych nie trzeba kroić.
- Jajka wbijamy do szklanki, solimy oraz pieprzymy i roztrzepujemy widelcem.
- Cebulę lekko solimy i podsmażamy na maśle, aż się zeszkli.
- Do zeszklonej cebuli wrzucamy kurki. Całość ponownie solimy i pieprzymy i podsmażamy pod przykryciem około 6 minut. Po tym czasie patelnię odkrywamy i kurki dalej podsmażamy, aż odparuje z nich woda (około 2 minuty).
- Kurki zdejmujemy na talerz, a na tą samą patelnię wlewamy roztrzepane jajka. Rozprowadzamy je równomiernie na patelni.
- Patelnię przykrywamy i podsmażamy, aż omlet się zetnie. Trwa to około 4 minuty. Omleta nie trzymamy na patelni dłużej, ponieważ zrobi się suchy. Patelnia nie może być również za gorąca, bo omlet przypali się, zanim się zetnie. Ja podsmażam na polu elektrycznym, obejmującym całą patelnię, na średniej mocy 5.
- Gdy omlet się zetnie, wykładamy na niego ponownie kurki. Omlet składamy, pomagając sobie szeroką szpatułką i delikatnie zsuwamy z patelni na talerz.
- Smacznego :)
Mam ochotę na kurki ;)
OdpowiedzUsuńKurki uwielbiam, omlety też, więc jak dla mnie takie połączenie to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńAleż dawno nie jadłam kurek! Narobiłaś mi ochoty na nie takim omletem! :)
OdpowiedzUsuńPyszny :) Bardzo lubię wytrawne omlety, więc chętnie zjadłabym takiego na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńKochana super pomysł. Może gdzieś uda mi się kupić kurki to zrobię. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńMniam,bardzo lubię kurki☺
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam ani kurek, ani omleta :) Musze nadrobić :)
OdpowiedzUsuńAle smaka sobie teraz na kurki narobiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja! Zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuń