Kruche ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką

Kruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem. 

Kruche ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką

Kruche ciasto z budyniem, jabłkami i kruszonką

Składniki na ciasto:

200 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
100 g zimnego masła
1 jajko

Składniki na kruszonkę:

50 g mąki
30 g cukru brązowego
pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu)
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii

Ponadto:

400 g twardych jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 budynie waniliowe z cukrem
700 ml mleka

Wykonanie:
  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Przygotowujemy ciasto:
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię. 
  • Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki.
  • Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą.
  • Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki, do wysokości około 2 cm. 
  • Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. 
    • Przygotowujemy kruszonkę:
    • Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. 
    • Masło drobno siekamy nożem.
    • Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
    • Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
      • Dalsze czynności:
      • Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
      • Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
      • Podczas podpiekania ciasta, przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 torebek budyniu). 
      • Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
      • Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
        • Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń.
        • Na budyniu rozkładamy jabłka.
        • Na jabłkach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
          • Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
          • Ciasto studzimy. Kroimy, gdy budyń ostygnie i stężeje. 
          • Smacznego :)

            19 komentarzy:

            1. Ciasta z budyniem są przepyszne. Dlatego nie mamy pojęcia dlaczego my takich nie robimy xD

              OdpowiedzUsuń
            2. Chętnie porwałabym kawałek tego ciasta, pycha :)

              OdpowiedzUsuń
            3. Takie ciasto jest po prostu pyszne! nie ma co - trzeba piec :) Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro

              OdpowiedzUsuń
            4. zapowiada się smakowicie :)

              OdpowiedzUsuń
            5. Idealne do kawki i herbatki :)

              OdpowiedzUsuń
            6. Klasyczne trochę inaczej, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych

              OdpowiedzUsuń
            7. Też robię taką szarlotkę,jest pyszna☺

              OdpowiedzUsuń
            8. Takie połączenie to jedno z moich ulubionych :) Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

              OdpowiedzUsuń
            9. Uwielbiam ciasta z budyniem, a w połączeniu z jabłkami to już cudo :)

              OdpowiedzUsuń
            10. wspaniałe ciasto!

              OdpowiedzUsuń
            11. O! Ja poproszę o spory kawałek takiego ciasta :) Wygląda przepysznie :)

              OdpowiedzUsuń
            12. Piękne ciacho, Agnieszka poproszę i ja :)

              OdpowiedzUsuń
            13. Piękne ciacho, Agnieszka poproszę i ja :)

              OdpowiedzUsuń
            14. Pięknie ci wyszło:) Czasem piekę podobne ciacho ale w dużej prostokątnej blaszce :)

              OdpowiedzUsuń
            15. Aguś wspaniałe ciasto, bardzo lubimy takie smaki :-)

              OdpowiedzUsuń
            16. Z przyjemnością sięgnęłabym po kawałek :)

              OdpowiedzUsuń
            17. bardzo lubię połączenie budyniu i jabłek :)

              OdpowiedzUsuń

            Będzie mi miło, jeśli zostawisz kilka słów po przeczytaniu przepisu.
            Dziękuję i zapraszam ponownie.

            Wydrukuj

            Zobacz również

            Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...