Kruche ciasto z waniliowym budyniem, jabłkami i kruszonką. Zarówno jabłka, jak i kruszonkę, doprawiłam cynamonem.
Składniki na ciasto:
200 g mąki pszennej
80 g cukru
1/2 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
100 g zimnego masła
1 jajko
Składniki na kruszonkę:
50 g mąki
30 g cukru brązowego
pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu)
pół płaskiej łyżeczki cynamonu (polecam Skworcu)
35 g zimnego masła
1/4 płaskiej łyżeczki mielonej wanilii
Ponadto:
400 g twardych jabłek
1 płaska łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka cynamonu
2 budynie waniliowe z cukrem
700 ml mleka
Wykonanie:
- Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Przygotowujemy ciasto:
- Do miski wsypujemy mąkę, cukier i wanilię.
- Dodajemy masło, pokrojone na małe kawałki.
- Dodajemy jajko i całość wyrabiamy rękoma, aż składniki się połączą.
- Ciasto rozkładamy na tortownicy. Wylepiamy nim spód i boki, do wysokości około 2 cm.
- Ciasto nakłuwamy widelcem po całej powierzchni i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Przygotowujemy kruszonkę:
- Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski.
- Masło drobno siekamy nożem.
- Składniki kruszonki zagniatamy, aby się ze sobą połączyły i formujemy z nich kulę.
- Tak przygotowaną kruszonkę wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
- Dalsze czynności:
- Po 30 minutach stania w lodówce, tortownicę z ciastem wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + grzałka z termoobiegiem. Ciasto powinno się lekko zarumienić na brzegach.
- Podczas pieczenia sprawdzamy, czy ciasto się nie uniosło. Jeśli tak, przebijamy je raz widelcem. Drugi raz się nie uniesie.
- Podczas podpiekania ciasta, przygotowujemy budyń: 2 budynie przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Zmniejszamy jedynie ilość mleka z 1 litra do 700 ml (łącznie dla 2 torebek budyniu).
- Jabłka obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Jabłka posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy.
- Podpieczone ciasto wyciągamy z piekarnika.
- Na podpieczonym cieście rozkładamy gorący budyń.
- Na budyniu rozkładamy jabłka.
- Na jabłkach rozkładamy kruszonkę, którą rozkruszamy w palcach.
- Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy do ładnego zrumienienia kruszonki - ja piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni (grzałka dolna + grzałka z termoobiegiem).
- Ciasto studzimy. Kroimy, gdy budyń ostygnie i stężeje.
- Smacznego :)
Ciasta z budyniem są przepyszne. Dlatego nie mamy pojęcia dlaczego my takich nie robimy xD
OdpowiedzUsuńChętnie porwałabym kawałek tego ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto jest po prostu pyszne! nie ma co - trzeba piec :) Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńRównież pozdrawiam 😊
Usuńzapowiada się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńIdealne do kawki i herbatki :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne trochę inaczej, jedno z moich ulubionych połączeń smakowych
OdpowiedzUsuńTeż robię taką szarlotkę,jest pyszna☺
OdpowiedzUsuńTakie połączenie to jedno z moich ulubionych :) Ciasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z budyniem, a w połączeniu z jabłkami to już cudo :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńO! Ja poproszę o spory kawałek takiego ciasta :) Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciacho, Agnieszka poproszę i ja :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiękne ciacho, Agnieszka poproszę i ja :)
OdpowiedzUsuńPięknie ci wyszło:) Czasem piekę podobne ciacho ale w dużej prostokątnej blaszce :)
OdpowiedzUsuńAguś wspaniałe ciasto, bardzo lubimy takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością sięgnęłabym po kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie budyniu i jabłek :)
OdpowiedzUsuń