Pyszny, maślany, delikatny, wilgotny, wprost rozpływający się w ustach pstrąg z piekarnika, pieczony w folii.
Składniki:
2 pstrągi
sól + pieprz do smaku
2 duże ząbki czosnku
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich (polecam Skworcu)
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
------------------------------
2 łyżki oleju rzepakowego
Wykonanie:
- Przygotowujemy 2 kawałki folii aluminiowej. Każdą z nich, na stronie błyszczącej, smarujemy 1 łyżką oleju - w miejscu, na którym położymy rybę. Olej zapobiegnie przyklejeniu się skórki.
- Ryby myjemy, osuszamy i kładziemy na folii.
- Rybę posypujemy solą i pieprzem - z obu stron skórkę oraz w środku.
- Do środka każdej ryby dajemy: 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki ziół prowansalskich, 1 łyżkę masła, 1 łyżkę soku z cytryny. W momencie wlania soku z cytryny rybę trzymamy rozcięciem do góry, aby sok nie wyciekł.
- Folię zawijamy, formując "łódeczkę".
- Ryby wkładamy do naczynia żaroodpornego. Ryba powinna być cały czas położona rozcięciem do góry, więc najlepiej umieścić ją w niewielkim naczyniu, w którym można ją oprzeć.
- Tak przygotowanego pstrąga wkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 175 stopni.
- Naczynie żaroodporne z rybą wkładamy do piekarnika na 30 minut. Ja piekę na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Po tym czasie ryba będzie gotowa.
- Tak przygotowanego pstrąga podaję w folii aluminiowej. Jeśli chcecie rybę z niej wyjąć, przelejcie na talerze sos, który jest w folii. To on stanowi kwintesencję smaku tego dania.
- Pstrąga podajemy z białym pieczywem, które można maczać w sosie.
- Smacznego :)
Pstrąg to jedna z naszych ulubionych rybek :D Ale my zawsze musimy mieć ją podaną bez głowy :P
OdpowiedzUsuńDobrego pstrąga chyban ie tak łatwo przygotować :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryby! :) Pstrąg z piekarnika czy grilla zawsze dobrze smakuje
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo lubię takiego pstrąga pieczonego w całości, niestety muszę jeszcze poprawić technikę jedzenia, żeby łatwiej radzić sobie z usuwaniem ości :)
OdpowiedzUsuńPyszna rybka, pozdrawiam Aguś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńNa dobrze przygotowanego pstrąga zawsze mam ochotę :)
OdpowiedzUsuńTo jest zdecydowanie moja ulubiona ryba. Często ją robię wypełniając czosnkiem i koperkiem.
OdpowiedzUsuńNajlepsza :)
UsuńMniam, taką rybkę z chęcią bym zjadła :D
OdpowiedzUsuńNie lubię rybek z " kałuży" za to mój mąż uwielbia,
OdpowiedzUsuńPyszna rybka :) Dawno nie jadłam takiej pieczonej w folii :)
OdpowiedzUsuńMmm... Uwielbiam taką rybkę! :) Palce lizać! :D
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :) zdecydowanie częściej ją piekę niż smażę lub duszę
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam pstrąga według tego przepisu i nie jestem zadowolona z podania temperatury i czasu pieczenia był nie dopieczony musiałam podkręcić tem do 200 st i jeszcze 25 min dopiekalam
OdpowiedzUsuńJeśli był robiony dokładnie według tego przepisu, to nie jest możliwe, aby był niedopieczony po 30 minutach w temperaturze 175 stopni. Proszę zwrócić uwagę, że zaznaczyłam w przepisie, że ja piekę na dwóch grzałkach: dolnej i termoobiegu.
UsuńPrzepis dokładny i zrozumiały ,piekłem w piekarniku wg.zalecenia i wyszło wspaniałe.To był pierwszy raz w życiu.
OdpowiedzUsuń