Zapiekanka makaronowa z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą. Delikatna, aromatyczna, idealna na obiad lub jako ciepłe danie na imprezki. Można ją przygotować wcześniej, a potem tylko zapiec.
Składniki:
3 mniejsze bakłażany
2 kulki mozzarelli
100 g pomidorów koktajlowych
200 g makaronu farfalle (kokardki)
średnia cebula
500 g pomidorów świeżych lub pomidory w puszce
4 ząbki czosnku
oliwa extra vergine (około 1/3 szklanki)
duża garść świeżych liści bazylii
sól
pieprz
Wykonanie:
- Bakłażany kroimy na plastry o grubości 0,5 cm, mocno solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Bakłażan puści sok i nadmiar soli spłynie.
- Mozzarellę kroimy w plastry.
- Pomidorki koktajlowe przekrajamy na pół.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, pamiętając, aby był al dente. Odcedzamy.
- Po odstaniu, bakłażana otrząsamy z wody, którą puścił i podsmażamy na oliwie. Bakłażan wchłonie dość sporo oliwy, ale dzięki temu jest lepszy w smaku.
- Podsmażone plastry bakłażana zdejmujemy na talerz.
- Na patelnię dolewamy trochę oliwy o dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Podsmażamy go 2 minuty i dodajemy do nich bakłażana. Bakłażana otaczamy w oliwie z czosnkiem i ponownie zdejmujemy na talerz.
- Na tą samą patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Cebulę solimy i podsmażamy do zeszklenia.
- Robimy sos pomidorowy: Do cebuli dodajemy obrane ze skórki i pokrojone pomidory, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, drobno krojone listki bazylii, pieprz mielony i sól do smaku. Razem dusimy pod przykryciem około 10 minut.
- Sos dodajemy do makaronu i razem mieszamy.
- Naczynie żaroodporne smarujemy 2 łyżkami oliwy i kładziemy kolejno:
- plastry bakłażana
- makaron z sosem pomidorowym
- ser mozzarella
- plastry bakłażana
- makaron z sosem pomidorowym
- ser mozzarella
- pomidory koktajlowe
- Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 35 minut w 175 stopniach. Ja zapiekam na grzałkach: dolna + termoobieg.
- Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 10 minut. Dzięki temu będzie się ją łatwiej nakładało.
- Smacznego :)
Śliczne kolorki :)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny pomysł! mam w lodówce połówkę bakłażana i trochę pomidorków z ogródka i zastanawiałam się co z nich zrobić, byle nie był to kolejny makaron ;) teraz poszukam jeszcze innych przepisów na twojej stronie i kto wie, może zamiast cateringu zamawianego, będę mieć teraz catering domowy ;)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki.
OdpowiedzUsuńTylko bakłażan dokupię i będę próbować! Dzięki za przepis :*
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńBardzo smakowity pomysł.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda! W smaku też na pewno rewelacja :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie. Z pewnością zapiekanka jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńPyszne składniki i apetyczna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńSuper zapiekanka kochana :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zapiekanki wszelkiego rodzaju. Twoja jest bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńDobra wyszła, dzięki za pomysł. Dodałam trochę ziół dla aromatu.
OdpowiedzUsuń