Makaron tagliatelle z wędzonym łososiem, brokułem i serkiem mascarpone. Zrobimy go w 15 minut.
Składniki:
100 g łososia wędzonego
1 brokuł
1/2 serka mascarpone
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól
cukier
olej
180 g makaronu tagliatelle
Wykonanie:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podsmażamy na oleju, do zeszklenia.
- Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy kolejne 2-3 minuty.
- Dodajemy serek mascarpone oraz 3 łyżki wody i całość podgrzewamy, aż ser się rozpuści.
- W międzyczasie gotujemy makaron i brokuły:
- Brokuły kroimy na małe różyczki i gotujemy około 5 minut w wodzie z solą i cukrem. Proporcje: na 1 litr wody dajemy 1 łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
- Do serka mascarpone z cebulą dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy.
- Dodajemy brukuły, mieszamy.
- Dodajemy łososia pokrojonego na małe kawałki, mieszamy.
- Podajemy.
- Smacznego :)
Bardzo lubię takie obiadki :) Jeszcze nigdy nie dodawałam mascarpone do wytrawnych dań, będę musiała spróbować! :)
OdpowiedzUsuńMascarpone sprawdza się idealnie :)
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie dania z makaronem :)
OdpowiedzUsuńMmmm pięknie wygląda i to połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńWygląda przemyślanie i smacznie ;)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję natkę pietruszki i płatki chilli.
OdpowiedzUsuńGałka muszkatołowa przełamuje smak.
Pyszne danie. Trzeba spróbować i potem łatwo pójdzie doprawić "pod siebie" 🤤🤤🤤