Składniki:
1 kg ziemniaków
oliwa z oliwek - kilka łyżek
4 ząbki czosnku
1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
sól - około 1 płaskiej łyżeczki
pieprz - około 1/4 płaskiej łyżeczki
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, kroimy na półplasterki.
- Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia.
- Ziemniaki wkładamy do dużej miski. Wlewamy oliwę i poprzez potrząsanie i mieszanie, dokładnie pokrywamy nią ziemniaki.
- Dodajemy przyprawy oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i ponownie całość dokładnie mieszamy.
- Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, które wkładamy do nagrzanego piekarnika.
- Ziemniaki pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 200 stopni. Ja piekę połowę czasu z termoobiegiem, a gdy widzę, że ziemniaki fajnie się zarumieniły, przełączam na grzanie góra + dół, już bez termoobiegu.
- Przed wyjęciem sprawdźcie, czy ziemniaki są miękkie.
- Smacznego :)
Aromatyczne ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńPycha! Właśnie w takiej wersji ziemniaki lubię najbardziej :D
OdpowiedzUsuńTakie ziemniaczki dobrze smakują nawet solo. :)
OdpowiedzUsuńLovely blog. Thanks for sharing with us.This is so useful.
OdpowiedzUsuńOj dawno nie robiłam, a ja i mój synek tak je uwilbiamy
OdpowiedzUsuńUwielbiam pieczone ziemniaki, a w sumie to dawno ich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńteż się zgadzam że takie ziemniaczki sama bym wcinała bez dodatków :) producent warzyw na pewno dobrze na mnie zarabia przy moim spożyciu kartofli, a przepis wykorzystam ;)
OdpowiedzUsuń