Kluski z surowych, tartych ziemniaków. Podajemy z podsmażoną cebulką, zasmażaną kapustką, sosami, ...
Składniki:
800 g obranych ziemniaków
200 g mąki pszennej (typ 500)
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 jajka
Wykonanie:
- Ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, i przekładamy na sitko, umieszczone na misce. Odstawiamy na 20-30 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki mieszamy łyżką. To ułatwi pozbycie się z nich nadmiaru wody.
- Odsączone ziemniaki przekładamy do miski.
- Wodę, która wyciekła z ziemniaków wylewamy, a zgromadzoną na dnie miski skrobię dodajemy do ziemniaków.
- Dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Dokładnie mieszamy.
- Kluski wrzucamy na osolony wrzątek. Robimy to przy użyciu dwóch łyżeczek. Jedną nabieramy ziemniaki, drugą spychamy je delikatnie do wody.
- Kluski gotujemy na wolnym ogniu, 4 minuty od wypłynięcia. Na raz wrzucamy niewielką ich ilość.
- Kluski wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
- Smacznego :)
smakowite :D
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja. Świetny pomysł na szybkie i proste danie.
OdpowiedzUsuńNo wcale nie takie trudne to danie, jak czytam Twój opis. Boję się robienia pyz,bo w nich tez chodzi o surowe ziemniaki, no to może spróbuję takie kluski. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
elizka seniorka.
Zachęcam. To przepis mojej mamy. Pozdrawiam.
UsuńOj dawno mnie tu nie było, jak zawsze pysznie u Aguni:) pozdrawiam Cię kochana :)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszne ;) nigdy jeszcze takich nie jadłam
OdpowiedzUsuńSłyszalam o nich ale nie miałam okazji spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZnam te kluski. Są naprawdę smaczne. My je robimy troszkę inaczej. Łączymy ziemniaki surowe z gotowanymi, nie dodajemy jajek i mąki. Każdy sposób dobry 😊
OdpowiedzUsuń