Aromatyczna, wilgotna masa makowa, którą można użyć do makowca, babeczek, rogalików i wszelkich innych słodkich wypieków.
Składniki:
200 g maku niebieskiego
mleko do gotowania maku (około 0,5 litra)
2 płaskie łyżki cukru
120 ml płynnego miodu
20 g masła
30 g migdałów
30 g orzechów włoskich
30 g orzechów laskowych
60 g rodzynek
1 łyżeczka olejku migdałowego
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
---------------------------------------
3 białka
Wykonanie:
- Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Odcedzamy i mielimy 2 razy w maszynce do mielenia mięsa.
- Możemy również użyć maku mielonego. Wówczas zalewamy go taką ilością mleka, aby mak je zaabsorbował (mleko dolewamy do maku powoli). Maku mielonego nie trzeba gotować. Jeśli daliśmy za dużo mleka, przekładamy mak na papierowy ręcznik i mocno odciskamy.
- Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie (30 minut). Odcedzamy i drobno kroimy. Dodajemy do maku.
- Orzechy i migdały drobno kroimy. Dodajemy do maku.
- Masło topimy, dodajemy do maku.
- Miód, cukier, olejki dodajemy do maku.
- Całość dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do maku. Delikatnie mieszamy.
- Gotowe :)
- Po wymieszaniu z białkami, masę makową od razu przekładamy na ciasto.
Pychotka, przyda się na święta ☺
OdpowiedzUsuńSuper, przyda się do świątecznych wypieków :)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza!
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką masę, w tym roku spróbuję zrobić pierogi z takim farszem :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością przepyszna!
OdpowiedzUsuńDomowa masa makowa jest najlepsza :-)
OdpowiedzUsuńWiadomo, domowe to domowe :) Najlepsza jakość :)
UsuńTylko domowa ;)
OdpowiedzUsuńDomowa najlepsza :)
UsuńZawsze kupuję, bo używam tylko do makowca. I zawsze, niezmiennie irytują mnie rodzynki :D
OdpowiedzUsuńSuper! Zawsze przygotowuję taką masę makową na święta.
OdpowiedzUsuńTo mi się na pewno przyda i polecę znajomym niech też się zaopatrzą.
OdpowiedzUsuń