Barszcz wigilijny na zakwasie z buraków - pyszny, aromatyczny, intensywny w kolorze. Idealny do picia, jak i do uszek. Jeśli chcecie, aby barszcz nie zmieniał koloru, we wszystkich fazach produkcji używamy tylko pieprzu w ziarnach (nie dodajemy pieprzu mielonego).
Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej.
Pamiętajcie, że zakwas trzeba zrobić przynajmniej tydzień wcześniej.
Składniki na bulion warzywny:
2 marchewki
1 pietruszka
pół niewielkiego selera
1 mały por
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
kilka gałązek natki pietruszki
2 -3 litry wody (według potrzeb)
Składniki na zakwas z buraków:
0,5 kg buraków
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu czarnego
1,5 płaskiej łyżeczki soli
0,75 litra przegotowanej wody
Pozostałe składniki:
1,5 kg buraków
2 ząbki czosnku
majeranek ( do smaku - około 3 czubate łyżki)
15 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
szklanka wywaru z grzybów, po ugotowaniu uszek (jeśli mamy)
Wykonanie zakwasu:
- Buraki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Czosnek, bez obierania, kroimy na pół.
- Do słoika lub kamionkowego naczynia wkładamy czosnek, listki laurowe, ziele angielski oraz pieprz czarny. Na koniec wkładamy pokrojone buraki.
- W ciepłej wodzie rozpuszczamy sól. Solanką zalewamy buraczki.
- Buraczki dociskamy, aby nie wypływały na wierzch, np. małym spodeczkiem. Słoik przykrywamy i odstawiamy na 6 dni. Słoik przykrywam ściereczką lub zakrętką. Jednak zakrętki nie zakręcam, aby był dostęp powietrza.
- Po tym czasie zakwas odcedzamy, przelewamy do czystych słoiczków lub butelek i wstawiamy do lodówki. Zużywamy podczas robienia barszczu. (W lodówce zakwas może stać nawet 2 miesiące.)
- Do zimnej wody wrzucamy wszystkie składniki bulionu i całość doprowadzamy do zagotowania. Zmniejszamy gaz i na wolnym ogniu, z leciutko uchyloną pokrywką, gotujemy 1,5 godziny.
- Bulion odcedzamy.
Wykonanie barszczu:
- Buraczki myjemy i w łupinkach gotujemy do miękkości. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Do przecedzonego bulionu wrzucamy starte buraczki, wlewamy przygotowany zakwas i wywar z gotowania grzybów (jeśli mamy). Dodajemy majeranek i 15 ziaren pieprzu czarnego. Całość mocno podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do zagotowania, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 12 godzin.
- Po tym czasie barszcz odcedzamy, jeśli zachodzi potrzeba, doprawiamy solą oraz dodajemy 2 obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku.
- Smacznego:)
- Przed podaniem barszcz mocno podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Nie robiłam nigdy zakwasu, ale chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Barszcz obowiązkowe danie wigilijne
OdpowiedzUsuńu nas zawsze grzybowa, ale może w tym roku zrobię też i dodatkowo barszcz
OdpowiedzUsuńTeż taki robię, pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam barszczyk i też robię sama zakwas :-) pozdrawiam cieplutko kochana :-)
OdpowiedzUsuńPycha! Najlepszy jest taki domowy barszczyk na zakwasie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taki barszczyk.
OdpowiedzUsuńTakiego nigdy nie piłam ;)
OdpowiedzUsuńMama taki robi, uwielbiam święta za ten barszcz
OdpowiedzUsuńJa akurat za barszczem nie przepadam i w sumie wypijam tylko filiżankę raz do roku na Wigilię ;)
OdpowiedzUsuńWypróbuję to u siebie.
OdpowiedzUsuń