Składniki:
1,3 kg ziemniaków
4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
posiekana garść świeżego majeranku
średnia cebula starta na tarce
2 czubate łyżki mąki
jajko
1 płaska łyżeczka soli
pół łyżeczki mielonego pieprzu
olej do smażenia
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Przekładamy na sitko i odstawiamy na 3 minuty, aby odsączyć nadmiar soku.
- Odsączone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy.
- Placki smażymy z obu stron na gorącym oleju, do momentu uzyskania efektu przyrumienienia.
- Smacznego :)
Super placki :)Przypominają dzieciństwo :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze☺
OdpowiedzUsuńPlacki zawsze, wszędzie i w każdej ilości ;) Pycha!
OdpowiedzUsuńSuper placki, to jedno z tych dań, które zawsze pysznie smakuje :)
OdpowiedzUsuńDomowe placuszki to jest to... :)
OdpowiedzUsuńPlacki najlepsze :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam placki ziemniaczane, ale ja je jadam na... słodko :D
OdpowiedzUsuńPiękne złociste placuszki, idealne ;d
OdpowiedzUsuń