Pstrąg łososiowy pieczony na ryżu, z pomidorami koktajlowymi i aromatycznymi ziołami. Ziołowo - czosnkowa marynata nadaje rybie zapachu, a pomidorom charakteru. Ryba pieczona w piekarniku jest delikatna i wilgotna.
Dodatki do ryby:
filet pstrąga łososiowego (około 450g)
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
sól
pieprz
Składniki sosu do ryżu:
2 łyżki oliwy z oliwek
pół płaskiej łyżeczki bazylii
płaska łyżeczka oregano
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
Ponadto:
200 g ryżu
kilka pomidorów koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
30 g masła
Wykonanie:
- Naczynie żaroodporne natłuszczamy 2 łyżkami oliwy z oliwek.
- Pstrąga oczyszczamy: wyjmujemy ości, odcinamy skórę, myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 4 kawałki.
- Rybę solimy, pieprzymy, nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprószamy ziołami prowansalskimi.
- Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Przygotowujemy sos do ryżu: mieszamy 2 łyżki oliwy z oliwek, bazylię, oregano i czosnek.
- Pomidory kroimy na pół i lekko solimy. Na każdą połówkę nakładamy troszkę przygotowanego sosu.
- Resztę sosu wylewamy na ryż i całość mieszamy. Ryż rozkładamy równomiernie na dnie naczynia.
- Na ryżu rozkładamy rybę.
- Na rybę wylewamy sok z cytryny oraz rozkładamy pokrojone masło.
- Pomiędzy rybę układamy pomidory.
- Całość wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Do piekarnika nagrzanego do 200 stopni wkładamy łososia. Naczynia nie przykrywamy. Ja piekę rybę około 13 minut, na grzałkach: dolna plus termoobieg.
- Smacznego :)
Mojej Mamie na pewno by smakował ;)
OdpowiedzUsuńPstrąg łososiowy to jedna z naszych ulubionych rybek :)
OdpowiedzUsuńCoś w sam raz dla mnie, bardzo lubię tak pieczone rybki :)
OdpowiedzUsuńNs piątek zrobię coś podobnego ☺
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne danie
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na taką rybkę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki :) Ryba króluje! Pysznie i pożywnie :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie :) Uwielbiam rybki, zwłaszcza pieczone :)
OdpowiedzUsuńFajna, smaczna propozycja :) Lubię ryby, więc to danie zdecydowanie dla mnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb, ale w tej kwestii na smak składa się również jego pochodzenie, dlatego warto zwracać uwagę na to skąd pochodzi ryba.
OdpowiedzUsuńSmakowite kotleciki Aguś 😊
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, jutro zrobię na obiadek :-)
OdpowiedzUsuń